2008. november 27., csütörtök

Amerika széthullik – az orosz külügyminisztérium szakértője szerint

Izvesztyija
Egy orosz szakértő az Egyesült Államok gazdaságának összeomlását jósolja, minek következében az ország különböző részei igyekeznek majd egyedi megoldásokkal kilábalni a válságból, így az állami egység jövője is megkérdőjelezhető. Az Izvesztyija által megszólaltatott professzor, Igor Panarin rámutatott, az elképesztő államadósság és a növekvő kiadások miatt elképzelhetetlen más kifejlet, ugyanakkor emlékeztet rá: egy ilyen forgatókönyv lehetőségére már figyelmeztetett egy 1998-ban, Ausztráliában megrendezett nemzetközi konferencián. Akkor is a halmozódó államháztartási hiányban jelölte meg a várható krízis okát. „Pedig akkor ez az összeg még csak 2 trillió dollár volt, ma már 11 trillió.”
A lap ama kérdésére, hogy mikorra várható a tényleges összeomlás, Panarin megerősítette: véleménye szeriont ez már elkezdődött, a teljes kifejlet a szemünk előtt zajlik, elég csak a gazdasági mutatókra figyelni. A Wall Street öt legnagyobb bankja közül három már nem létezik, kettő pedig kétséges, hogy túléli-e a válságot. A világgazdaság szabályozó rendszerének a változásáról van szó – tette hozzá Panarin –, és ennek következtében Amerika nem maradhat már e téren meghatározó tényező. Viszont Kína és Oroszország vehetik át ezt a szerepet Amerikától – jegyezte meg a professzor –, legalábbis Eurázsiában.
Panarin Barack Obama megválasztásában is a megállíthatatlan hanyatlást vizionálja; a fekete elnök győzelme sem mutat mást, mint egyfajta csodavárást, melyben a rendkívül megosztott elit, valamint a munka nélkül maradó városi milliók – gondjaik elől – menedéket keresnek. „De legkésőbb tavaszra számukra is kiderül majd, hogy nincsenek csodák.”
Panarin véleménye szerint nagy esély van arra, hogy Amerika különböző területei kiválnak, így az ország hat részre szakadhat. A Csendes-óceáni rész lehet egy ilyen entitás, a maga növekvő kínai lakosságával; dél a másik, ahol a többséget lassan a hispánok alkotják majd. Texasban is növekszik a függetlenségi irányzat, az Atlanti partszakasz pedig mindig is sajátos jellegű mentalitással bírt, és ez forrasztja majd egybe különálló országgá. A tulajdonképpeni amerikai jelleget egyedül a központi államok képviselik, ez egybentarthatja e területeket. Mindeközben – hatodikként – az Egyesült Államok északi államai csatlakozni fognak Kanadához, elvégre ott máris erőteljes kanadai befolyás érvényesül.
Ennek következtében Oroszországnak minden oka és lehetősége meglesz visszakövetelnie Alaszkát.
A professzornak az amerikai dollár jövőjével kapcsolatban sincsenek kétségei. Már 2006-ban – egy titkos megállapodás keretében – Washington megegyezett Kanadával és Mexikóval egy közös amerikai valuta létrehozásában – állítja. – A százdolláros, melynek oly nagy befolyása volt világszerte, egyszerűen eltűnik majd, amit Washington könnyen elfogadtathat arra hivatkozva: ezzel a terroristákat – melyek köztudomásúan dollárban tartják pénzüket – könnyen megfoszthatják forrásaiktól.
Az Izvesztyija azon kérdésére, hogy Oroszország milyen politikát kövessen egy ilyen helyzetben, a szakértő elmondta: a rubelt az eurázsiai régió szilárd közös valutájává kell tenni, egyebek mellett azzal is, hogy az olaj és gázüzleteket rubelelszámolásúvá teszik.
Igor Panarin az orosz külügyminisztérium Diplomata Akadémiájának megbecsült professzora.

http://www.izvestia.ru/politic/article3122838/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése