2008. november 26., szerda

Elapadóban a lakáshitelek


The Guardian
Egy év alatt felére csökkent a brit bankok által jóváhagyott lakáshitel-kérelmek száma, és kormányzati beavatkozás nélkül az sem kizárt, hogy jövő év végén már egyáltalán nem folyósítanak a pénzintézetek jelzáloghiteleket - írja a brit napilap.
A Brit Bankszövetség adata szerint utoljára 1997-ben volt ilyen alacsony a jóváhagyott hitelkérelmek száma. A 2007 júliusi rekordnagyságú jelzáloghitel-folyósításhoz képest idén októberre kétharmadával csökkent az aláírt szerződések száma. James Crosby, a brit Pénzügyi Szolgáltatások Felügyeletének elnökhelyettese arra figyelmeztetett, hogy 2009 végére tovább csökkenhet az új szerződések száma, és elképzelhető, hogy az előtörlesztések összege nagyobb lesz, mint az új hitelek összege.
Crosby ezért azt javasolja, hogy a kormány 100 milliárd fontos garanciavállalással segítse a jelzáloghitel-piac újjáélesztését. Alistair Darling pénzügyminiszter ígéretet tett rá, hogy kidolgozza a mentőcsomag részleteit, és még karácsony előtt beterjeszti az EU-nak jóváhagyásra.
A The Guardian figyelmeztet, hogy a jelzáloghitelek elapadása rendkívül súlyos következményekkel járna. Az ingatlanépítések számának visszaesése miatt bajba kerülnének az építőipari cégek. (A liberális lap tőzsdei összefoglalójából kiderül, hogy a Taylor Wimpey, az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő árfolyama kedden újabb 37 százalékkal zuhant.) Mint azt a The Guardian egy másik írásában kifejti, a bankok által megkívánt önrész mértékének jelentős növekedése elsősorban a szegényeket és az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalokat hozza rendkívül nehéz helyzetbe.

http://www.guardian.co.uk/business/2008/nov/26/freeze-on-home-loans-darling

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése