2008. november 26., szerda

Önbeteljesítő válságjóslatok


The Boston Globe
Egyre több olyan cég jelent be leépítéseket, amely még egyáltalán nem érzi a gazdasági válság hatásait. Gyakran nem a recesszió, hanem a recessziótól való félelem áll az elbocsátások hátterében. A piaci kilátásokkal kapcsolatos pesszimizmus miatt nőhet a munkanélküliek száma, ami fokozhatja a gazdasági válságot - írja a bostoni napilap.
A The Boston Globe beszámol a Philips Healthcare orvosi műszergyártó cég negyedéves jelenéséről, amelyben a vállalat közel 5 százalékos nyereségnövekedésről számolt be. A cég azonban a forgalom és a profit növekedése ellenére bejelentette, hogy jelentős, 5 százalékos leépítést tervez. A Philips Healthcare szóvivője a piaci kilátásokkal, a kereslet várható csökkenésével indokolta a döntést.
Pénzügyi elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben bejelentett elbocsátások hátterében nem reálgazdasági folyamatok állnak, hanem a recesszióval kapcsolatos félelmek. Sok vállalat elébe akar menni a várható keresletcsökkenésnek, és a visszaesésre számítva már előre leépítésekbe kezd. Korábban ez nem volt jellemző: a gazdasági válságok idején az elbocsátások rendszerint a makrogazdasági hatások jelentkezése után kezdődtek. A piaci szereplők azonban tanultak a korábbi recessziókból, és nem akarják megvárni a termeléscsökkentéssel a keresletcsökkenést.
Szakértők felhívják rá a figyelmet, hogy a recessziótól való félelem miatt elindított leépítéshullám hozzájárulhat a gazdasági válsághoz. Ha nő a munkanélküliek száma, akkor valóban csökkenni fog a kereslet, és a gazdaság lassulni kezd: a félelmek önbeteljesítővé válnak.

http://www.boston.com/business/articles/2008/11/26/companies_are_quick_to_slice_their_workforce/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése