2008. november 26., szerda

Ban Ki-moon: Zöld New Deal a válság és a klímaváltozás ellen

The San Francisco Chronicle
A gazdasági válság miatt sokakban felvetődik, hogy a jelenlegi helyzetben a klímaváltozás megállítása nem tartozik a legfontosabb feladatok közé. Ez azonban tévedés: ha nem sikerül megfékezni a globális felmelegedést, akkor sokkal súlyosabbá válhat a gazdasági válság - figyelmeztet Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár a San Fransisco-i napilapban.
Ban Ki-moon elismeri, hogy a legfontosabb feladat a gazdasági növekedés erősítése. Ehhez viszont munkahelyeket kell teremteni, és a környezetbarát technológia támogatása rengeteg embernek biztosítana munkalehetőséget. Az ENSZ közgazdászai ezért a Zöld New Deal programjának mielőbbi meghirdetését  szorgalmazzák.
Az ENSZ által kidolgozott környezetvédelmi akcióterv arra szeretné rábírni a világ vezető politikusait, hogy a spekulatív tőkepiacok kisegítése helyett inkább az alternatív energiaforrások elterjedését támogassák. A környezetbarát megoldások elterjedésével tartósan csökkenteni lehetne az energiaárakat, és így megfékeződne az élelmiszer-áremelkedés.
Az alternatív energiaiparban már most is 2 millió ember dolgozik, és közgazdászok becslése szerint a következő évtizedekben tovább nőhet a számuk: 2030-ra Németországban a környezetbarát technológiai iparban többen dolgoznak majd, mind az autóiparban.
A zöld ipari forradalom azonban csak akkor lehet sikeres, ha a kormányok támogatását is élvezi. Ban Ki-moon szerint a jelek bíztatóak: a január közepén hivatalba lépő Barack Obama már a kampány során is legfontosabb feladatai között említette az alternatív energiaforrások elterjesztésének segítését.

http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2008/11/26/EDHN14BDV9.DTL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése