2008. november 25., kedd

Tyimosenko: Európának egységesen kell fellépnie a válság ellen

The Financial Times
A pénzügyi és gazdasági válságnak súlyos politikai következményei lehetnek a kelet- és a közép-kelet-európai államokban: a kormányokra egyre nagyobb elvárások nehezednek, és megerősödhet a nacionalizmus. Ha keleti térség gazdaságai összeomlanak, akkor az eurózóna is súlyos válságba kerülhet  - figyelmeztet Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök a brit pénzügyi lap véleményrovatában.
Az eurózövezet államait a közös pénz megóvta a devizaválságtól, az Európai Központi Bank támogatásának köszönhetően pedig megmenekültek bankjaik az összeomlástól. Európa keleti régióit azonban rendkívüli módon sújtotta a válság. A problémákat nehezítette, hogy  a nyugat-európai kormányok a bankok kelet-európai leányvállalataira nem terjesztették ki a garanciákat. Ez a keleti térség devizáival szembeni befektetői bizalom megingásához vezetett, és súlyos nehézségek elé állította az euróövezeten és az unión kívüli európai országok kormányait.
Tyimosenko felhívja rá a figyelmet, hogy az euróövezet államainak számára stratégiai fontosságú a kelet- és közép-kelet-európai térség gazdasági és politikai stabilitása. Ha Ukrajna, Lengyelország, Magyarország vagy valamelyik balti állam összeomlik, akkor a nyugat-európai gazdaságok is visszaesnek. Ráadásul a gazdasági válság, a recesszió és a növekvő munkanélküliség hatására az eurózónán kívüli államokban megerősödhetnek a nacionalista szélsőséges politikai erők.
Az ukrán miniszterelnök szerint a térség országainak nyújtott IMF-hitel segíthet a válság legyőzésében. De csak akkor, ha a Nemzetközi Valutaalap által biztosított összegeket adósságtörlesztésre, a költségvetési egyensúlyt megteremtő strukturális reformokra, illetve az euró mielőbbi bevezetésének előkészítésére fordítják.
Önerőből azonban a keleti régió aligha lehet úrrá a válságon - figyelmeztet Tyimosenko. Az eurozóna tagjainak fel kell ismernie, hogy ők is nagy bajba kerülhetnek, ha nem segítenek a bajba jutott keleti országokon.

http://www.ft.com/cms/s/0/8081a790-bb0d-11dd-bc6c-0000779fd18c.html?nclick_check=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése