2008. november 25., kedd

Németország és az európai válság

Die Zeit
Németország tartózkodóan fogadta az Európai Bizottság által előterjesztett konjunktúra-élénkítési programot. A hamburgi hetilap cikke ennek a politikának három különféle bírálatát foglalja össze. A brit The Economist munkatársa Angela Merkel passzivitását bírálja, az olasz La Repubblica berlini tudósítója rámutat ennek az érthető okaira, a párizsi Le Monde munkatársa pedig a belpolitikai összefüggéseket hangsúlyozza. A vélemények azt sugallják, hogy a szerzők német szerepvállalás nélkül nem bíznak a közös elképzelések sikerében.
John Peet felhívja a figyelmet, hogy nemrégiben a német kormány még úgy ítélte meg, hogy a válság csak az Egyesült Államokat fogja sújtani. Emiatt eltartott egy ideig, mire elfogadta, hogy a bankokat a költségvetésnek kell megmentenie. Most pedig lényegében Németország az egyetlen állam, amely nem tartja fontosnak egy összehangolt, világméretű konjunktúraprogram elfogadását. Ennek a The Economist munkatársa szerint két okból van jelentősége. Egyrészt, az elmúlt évek tiszteletre méltó takarékoskodásának hála, a nagy ipari államok közül leginkább Németország van abban a helyzetben, hogy pénzügyi eszközökkel adjon lendületet a konjunktúrának. Másrészt Angela Merkelnek fontos szerepe lehetne a hiperaktív Nicolas Sarkozy olyan kalandos ötleteinek a visszafogásában, mint a szabad piacok felszámolása, a verseny korlátozása vagy az Európai Központi Bank ellenőrzése. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az EU akkor működik jól, ha Németország kordában tartja a franciák államközpontú elképzeléseit.
Andrea Tarquini Németország európai szerepe és súlya szempontjából ártalmasnak tartja, hogy Németország fékezni igyekszik a gazdasági válsággal szembeni közös erőfeszítéseket. A La Repubblica tudósítója három okát is látja ennek a tartózkodó magatartásnak. Először is nincs olyan EU-tagállam, amely akkora terhet viselne, mint Németország a keleti országrészbe áramló évi százmilliárd eurós kiadásokkal. Másodszor: a német vezetők gyanakodva figyelik az olyan országok politikusait, ahol a stabilitás-központú gazdaságpolitika ismeretlen vagy legalábbis népszerűtlen. Harmadszor: az uniós költségvetés jelentős részét Németország finanszírozza. Most azonban Európa világpolitikai súlyáról van szó – érvel a szerző –, amely talán éppen a németeken áll vagy bukik.
A Die Zeit összefoglaló cikkében közölt harmadik vélemény szerint világos, hogy Merkel és Peer Steinbrück pénzügyminiszter tíz hónappal a választások előtt nem akarja kockára tenni a fájdalmas szerkezeti reformok hozadékát. Marie de Vergès szerint azonban ez anti-föderalista fordulatot jelez. Steinbrück a Le Monde berlini tudósítója szerint azzal érvel, hogy a ’70-es évek hagyományos konjunktúra-élénkítő programjai ma már nem működőképesek. Csakhogy az akkori olajválságnak igencsak kevés köze van a mostani pénzügyi válsághoz.

http://www.zeit.de/online/2008/48/wo-ist-merkel-2?page=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése