2009. augusztus 5., szerda

Válság-oázisok


Mr. Végítélet globális válságkörképe

A globális gazdasági válság minden országot sújt, de vannak olyan államok, amelyek aránylag kis visszaeséssel átvészelik a krízist. A válságot évekkel előre megjósoló Nouriel Roubini a Forbes magazinban kifejti, hogy azok a fejlett gazdaságok jártak jól, amelyek az elmúlt években szigorú költségvetési politikájuknak köszönhetően jelentős tartalékokat halmoztak fel, amelyekből most futja anticiklikus gazdaságélénkítő költekezésre. A recesszió kevésbé érinti azokat a gazdaságokat, amelyek kevésbé függnek az exporttól, nagy belső kereslettel rendelkeznek és kiterjedt jóléti intézményrendszert működtetnek. Előnynek bizonyul még Kína közelsége és a fejletlen - vagy szigorúan szabályozott - bankszektor is. A legrosszabb helyzetben az elmúlt években eladósodott, a gyors növekedést és a fogyasztást kölcsönökből fedező országok vannak: a könnyen jött tőke ugyanis könnyen megy.
Jelenleg nincs olyan ország, amely idén jobban fog teljesíteni, mint a tavalyi évben. A fejlett államok többsége recesszióba fordult, a fejlődő országok növekedése jelentősen lelassult. Kik és miért úszták meg aránylag kis visszaeséssel a válságot? - kérdezi az iráni származású New York-i közgazdászprofesszor a Forbes magazinban.
A legnagyobb válság-oázis mindenképpen Kína - olyannyira, hogy ma a legtöbb közgazdász szerint azon múlik a gazdasági válság sorsa, hogy a kínai fogyasztás és termelés növekedése képes-e megfékezni a globális recessziót. A Mr. Végítéletnek is nevezett Roubini szokásával ellentétben elismeri, hogy a jelek bizakodásra adnak okot: az ázsiai országból érkező makrogazdasági adatok arra utalnak, hogy jóval nagyobb lehet az idei növekedés a korábban várt, és társadalmi szempontból katasztrofális következményekkel (a munkanélküliség drámai növekedésével) járó 6 százaléknál. A kínai gazdaságélénkítő csomag hatására - amelyet, ellentétben az amerikai csomaggal, nem a nagyvállalatoknak és a bankoknak adott a kormány, hanem a lakosságnak - a növekvő belső kereslet ellensúlyozni látszik az export kiesését, így a gazdasági növekedés lényegében töretlennek tűnik. Persze Peking csak azért fordíthatott csillagászati összegeket gazdaságélénkítésre, mert az előző évtizedek során rendkívüli tartalékokat halmozott fel. Kérdéses persze, hogy a szociális intézményrendszer hiányosságai miatt meddig lesz képes a kommunista vezetés a tartalékok terhére szinten tartani a gazdaságot - teszi hozzá Roubini.
Ausztrália - csakúgy, mint Indonézia és a Fülöp-szigetek - nem kis részben Kína közelségének köszönheti, hogy aránylag kis mértékű visszaeséssel megúszta a globális válságot - legalábbis eddig. Kína ugyanis továbbra is biztosítja a keresletet az ausztrál ásványkincsek iránt. Természetesen mindez önmagában nem lenne elég: az elmúlt évek szigorú költségvetési politikája nélkül Ausztráliának is nagyobb recesszióval kellene szembenéznie.
India idei növekedése ugyan minden bizonnyal elmarad a korábbi 8-9 százaléktól, de még így is az irigylésre méltó 6 százalék közelében lehet. Ennek okai Roubini szerint ismét a nagy tartalékok és az élénk hazai kereslet. India legfontosabb exportcikkei az informatikához kapcsolódnak, és ezen a téren a válság ellenére nem tapasztalható nagy visszaesés. Az ázsiai ország nagy szerencséjére az ország bankjai meglehetősen konzervatív befektetési politikát folytattak - kerülték a kockázatot tőkekihelyezéseket és magas önrész illetve hitelbiztosíték ellenében folyósítottak kölcsönöket -, így nem kell tömeges hitelbedőléstől és a nyomában járó pénzügyi krízistől tartani. Az ország gazdaságának kifejezetten jót tett az energiahordozók világpiaci árának csökkenése is, hiszen így olcsóbbá vált a termelés, és vele nőtt a versenyképesség.
Roubini a latin-amerikai országok közül Brazíliát és Perut emeli ki. Mindkettőre jellemző, hogy az elmúlt években jelentős növekedést produkáltak, és közben sikerült megőrizniük a bankszektor stabilitását is: a szigorú hitelezési szabályoknak köszönhetően egyik országban sem dőltek be tömegével a rossz hitelek. Brazília és Peru egyaránt jelentős belső kereslettel rendelkezik, ezért kevésbé vannak kitéve az export visszaesésének. A növekedés éveiben a fiskális szigornak köszönhetően jelentős tartalékokat halmoztak fel, amelyekből most futja gazdaságélénkítésre.
Észak-Amerikából és Európából mindössze négy ország került fel az amerikai közgazdászprofesszor listájára. Kanadával kapcsolatban ráadásul Roubini nem is igazán derűlátó: elismeri, hogy az országot egyelőre jóval kisebb válság sújtja, mint déli szomszédját, de hozzáteszi, hogy a kanadai gazdaság talpra állását nagyon megnehezítheti Amerika gyengélkedése
Lengyelország relatív sikeressége azért is különös, mert a térséget - a közép- és kelet-európai volt szocialista országokat - sújtja Európában a legnagyobb válság. Lengyelország ennek ellenére még Nyugat-Európával összevetve is irigylésre méltó mutatókkal rendelkezik. Az első negyedéves adatok szerint a növekedés éves szinten 0,8 százalék volt, ezzel az ország Ciprus után az EU legjobb teljesítményét tudhatja magáénak. A lengyel csoda hátterében elsősorban a korábbi évek kiegyensúlyozott növekedése áll: ellentétben a térség más országaival, Lengyelországba nem ömlöttek az eurómilliárdok. Számít a méret is: Lengyelország a régió legnagyobb állama, és a tekintélyes hazai kereslet miatt kevésbé függ az exporttól, mint a többi közép-európai gazdaság. A stabilitáshoz persze elengedhetetlen a Nemzetközi Valutaalap által biztosított 20,5 milliárd dolláros rugalmasan lehívható hitel is - teszi hozzá Roubini.
A második európai oázis Norvégia. Az északi ország gazdasága ugyan recesszióba fordult a tavalyi utolsó negyedévben, de a visszaesés mértéke becslések szerint 1-2 százalék közötti lesz, ami jóval alacsonyabb a hasonló fejlettségű országokénál. A norvég gazdaság ellenálló képességének titka egyrészt a skandináv országokra jellemző kiterjedt jóléti állam, amely segít a recesszió következményeinek enyhítésében. A siker másik kulcsa az elmúlt években felhalmozott megtakarítás: a norvég költségvetés a közelmúltban rendre többlettel zárt, és nem ritkán két számjegyű volt a költségvetési bevételek tartalékképzésre fordítható aránya.
A harmadik európai mintaállam Franciaország, amely azon kevés európai országok egyike, amelyeknek sikerült tavaly elkerülnie a recessziót, és minden bizonnyal 2009-ben is ő nyújtja majd a legjobb teljesítményt az Unió nagy országai közül. Franciaország relatív sikerességének a titka is a kiterjedt szociális intézményrendszer és az erős belföldi kereslet.
Roubini említést tesz még a Közel-Keletről és Afrikáról is. „A térség országairól általában elmondható, hogy védettek voltak a pénzügyi krízistől, de a kereslet csökkenését megsínylik." Mint ahogyan a világ más részein, itt is azokat sújtja kevésbé a válság, akik az elmúlt években tartalékokat képeztek, szigorú fiskális politikát folytattak és fékezték a lakossági és vállalati eladósodást: Egyiptom, Katar és Libanon.
Roubini a globális válságkörkép után a tanulságokkal sem marad adós. „Mi a közös a fenti országokban? Az egyik fontos szempont a pénzügyi stabilitás, amelynek oka lehet a pénzügyi szektor fejletlensége vagy a szigorú szabályozás megléte is. A másik közös pont az erős belső kereslet. A listán szereplő országok mindegyikének voltak kellő tartalékai keynesiánus, anticiklikus fiskális és monetáris gazdaságpolitikához - szemben azon országokkal, amelyek a hitelbőség éveiben a fogyasztást kölcsönökből fedezték, és ezért most súlyos recesszióval kell hogy szembenézzenek."

http://www.forbes.com/2009/08/05/recession-china-india-qatar-poland-brazil-opinions-columnists-nouriel-roubini.html?feed=rss_opinions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése