2012. január 7., szombat

75-ről 78 évre emelkedhet a püspökök nyugdíjkorhatára?

Az átlagéletkor növekedése miatt a VI. Pál által 1966-ban bevezetett 75 évről megemelkedhet a püspökök nyugdíjkorhatára? A kérdést a La Croix francia katolikus lap írása veti fel.
A kánonjog szerint a papok és a püspökök nyugdíjkorhatára jelenleg 75 év. Ez a szám azonban természetesen nem független sem az átlagéletkor növekedésétől, sem pedig a nyugdíjrendszerek változásaitól.
Marc Ouellet bíboros, a vatikáni Püspöki Kongregációjának prefektusa decemberben úgy nyilatkozott, hogy: „Folyamatban van az emeritus püspökök helyzetének újragondolása, akik száma ma közel 1.500. Ez viszonylag új jelenség, de 75 évesen sokan még remek formában vannak. Könnyedén képesek volnának még a helyzetükhöz alkalmazkodó, speciális feladatok ellátására.”
Így van ezzel az amerikai Francis George bíboros is, az Amerikai Püspöki Konferencia volt elnöke. Az atya, aki 1997 óta Chicago érseke, nyíltan kifejezte azon kérését, hogy január 16-a, azaz a 75. születésnapja után is hivatalában maradhasson. „Abban bízom, hogy XVI. Benedek nem fogja elfogadni a lemondásomat” – nyilatkozta az érsek a tévében.
Az 1983-as kánonjogi törvény értelmében (401. cikkely 1. §) ugyanis el kell küldenie lemondó levelét a pápának. A kérdés csak az, hogy a pápa elfogadja-e. Az esetek többségében elfogadja, hacsak valamilyen kényszerítő körülmény nem indokolja az ellenkezőjét. Ez alól azonban a bíborosok kivételt képeznek, akik gyakran maradnak tovább is hivatalukban.
Erre példa többek között az olasz Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár, aki 2009. december 2-án érte el a kérdéses kort, és akihez XVI. Benedek egy az Osservatore Romano-ban is leközölt levelet intézett, melyben értesítette, hogy továbbra is igényt tart a munkájára. Az államtitkár így ma, 77 évesen is betölti magas hivatalát.
A cikk szerint több püspöki fórum is kérelmezte már a püspökök nyugdíjkorhatárának kitolását a római kúriánál. A legfrissebb hírek szerint lehetséges, hogy XVI. Benedek 78 évre emeli a korhatárt a világ 4.000 megyés püspöke részére. Az olasz vatikáni tudósító, Giacomo Galeazzi szerint az intézkedés a címzetes püspökökre nem fog vonatkozni.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése