2012. január 20., péntek

„Az egyház és az állam szétválasztása nem jelenti azt, hogy az egyház hallgasson”

„Jól képzett világi hívőkre van szükség, akik erős kritikai érzékkel rendelkeznek a domináns kultúrával szemben és bátran fellépnek a szekularizmus ellen” – mondta XVI. Benedek pápa az ad limina látogatásukat végző amerikai püspököknek.
A Szentatya azokat a kérdéseket érintette, amelyekkel az egyesült államokbeli helyi egyháznak szembe kell néznie az igehirdetés és az amerikai kultúra evangelizálása terén. Csütörtökön délelőtt fogadta a főpásztorokat, akik ezekben a napokban végzik ötévente sorra kerülő látogatásukat a Vatikánban. A pápa beszédének középpontjában a vallásszabadság témája állt.

Benedek pápa felidézte az USA-ba tett lelkipásztori látogatását, melynek során elgondolkodott a vallásszabadsághoz fűződő amerikai történelmi tapasztalatokról, különösen a vallás és a kultúra közötti kapcsolatról. Minden kultúra középpontjában a valóság és az erkölcsi jó természetére, vagyis az emberi fejlődés feltételeire vonatkozó konszenzus áll. Amerikában ez a megegyezés a nemzet alapító dokumentumaiban található. Olyan világszemléleten alapszik, amelyet nemcsak a hit, de bizonyos erkölcsi alapelvekhez való ragaszkodás is formált. Jelenleg ez a konszenzus látványosan felbomlóban van olyan új erős kulturális irányzatok nyomása miatt, amelyek nemcsak nyíltan szembe szállnak a zsidó-keresztény hagyomány erkölcsi tanításával, hanem egyre ellenségesebb magatartást is mutatnak a kereszténységgel szemben.

E kulturális irányzatok olyan elemeket tartalmaznak, amelyek korlátozzák az egyház által képviselt igazságok hirdetését, a tudományos racionalitás határain belülre szorítva és elnyomva azokat a politikai hatalom illetve a többségi irányítás nevében. Ezek az irányzatok nemcsak a keresztény hitre jelentenek fenyegetést, hanem az emberiségre és a legalapvetőbb igazságra is, amely létezésünkre és hivatásunkra, illetve Istennel való kapcsolatunkra vonatkozik. Amikor egy kultúra megpróbálja elnyomni a végső misztérium dimenzióját és bezárja kapuit a transzcendens igazság előtt, mindenképpen elszegényedik, és ahogy Boldog II. János Pál olyan világosan látta, áldozatul esik a személyre és a társadalom természetére vonatkozó korlátozott és totalitarista értelmezéseknek.
A keresztény hagyomány nem vak hitből, hanem egy racionális megközelítésből kiindulva nyilatkozik meg. Összekapcsolja egy igazságos, humánus és virágzó társadalom építése iránti elkötelezettségünket azzal a végső bizonyosságunkkal, amely szerint a kozmosznak van egy emberi elmével megközelíthető belső logikája. Az egyház racionális érvekkel próbálja meggyőzni az embereket a közvitákban. Az egyház és az állam jogos szétválasztása nem értelmezhető úgy, hogy az egyház hallgasson egyes kérdésekben; az állam azonban választhat, hogy figyelembe veszi-e az elkötelezett hívők hangját a nemzet jövőjét formáló értékek meghatározásában.

Ennek fényében az egész katolikus közösség az Egyesült Államokban ébredjen rá azokra a súlyos fenyegetésekre, amelyek az egyház erkölcsi tanúságtételét veszélyeztetik a közvitákban a radikális szekularizmus következtében, amely egyre jobban kifejeződik a politikában és a kultúrában. Az egyházi életben minden szinten világosan kell látni e veszélyek komolyságát – figyelmeztetett a pápa. Különös aggodalomra adnak okot azok a törekvések, amelyek korlátozni akarják a vallásszabadságot pl. a lelkiismereti szabadság megtagadásával. Vannak aggasztó tendenciák, amelyek a vallásszabadságot pusztán istentiszteleti szabadsággá akarják zsugorítani, a lelkiismereti szabadság tiszteletben tartásának garanciái nélkül.

Jól képzett világi hívőkre van szükség, akik erős kritikai érzékkel rendelkeznek a domináns kultúrával szemben és bátran fellépnek a szekularizmus ellen, amely kiszorítaná az egyházat az amerikai társadalom jövőjét meghatározó közvitákból. Az elkötelezett világi vezetők képzése, illetve az emberre és a társadalomra vonatkozó keresztény szemlélet meggyőző bemutatása továbbra is elsődleges feladata a helyi egyháznak az USA-ban – mutatott rá a Szentatya. Az új evangelizáció alapvető összetevőiként, ezeknek az aggodalmaknak a figyelembe vételével alakítsák ki minden szinten az egyház kateketikai programjait. Az amerikai katolikusok pedig tegyenek még következetesebben tanúságot legmélyebb meggyőződéseikről. Ez nagy hozzájárulást jelent ugyanis a társadalom egészének megújulásához – zárta beszédét XVI. Benedek az ad limina látogatásukat végző amerikai püspökökhöz.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése