2012. január 28., szombat

Gyakorlatilag görög államcsőd

A görög tisztviselők a hitelezőkkel tárgyalnak a hiteltörlesztés átmeneti beszüntetéséről, hogy elkerülhessék az államcsődöt és az eurózónából való kilépést. A kommunikációjukban már hallani mindent, az adósság átütemezésétől kezdve a görög államadósság (mintegy 130 milliárd euró) felének elengedéséig. Egyelőre még kerülgethetik a tények közlését, de akkor majd mi kimondjuk helyettük: egy ország fizetésképtelensége gyakorlatilag államcsőd.
Hogy ezt még a totális államcsőd előtt letárgyalják, csak annyit jelent, hogy az államcsőd irányított, és Görögország megmarad gyarmatnak. Egy államcsőd esetén az állami források már nem elégségesek ahhoz, hogy az állam alapvető (létfontosságú) feladatait ellássa. Jelen kiszolgáltatott helyzetben az európai államoknak az adósságtörlesztés legalább annyira feladatává lett téve, mint maga az államigazgatás apparátusának fenntartása.
Mit láthatunk Görögországban? Újabb és újabb megszorítások, a szociális kiadások visszatartása majd megvonása, a közigazgatás gépezetének lassú leépülése. Tömeges elbocsátások a pénzhiány miatt. Az ország most érte el a fizetésképtelenséget. Ez csak annyit jelent, hogy a görög kormánynak választania kellett: vagy újabb tömeges leépítések lesznek egészen odáig, hogy államapparátus híján már nem tudja fenntartani a hatalmat, vagy elkezd tárgyalni a hiteltörlesztés szüneteltetéséről. Így annak a reménye megmarad, hogy a jövőben majd újra fizetni tud, ellenkező esetben már az sem. Tehetnek a hitelezők mást, minthogy elfogadják? Nem, mivel nekik is érdekük, hogy a görög állam előbb vagy utóbb de törlesszen.
Hogy a törlesztést tárgyalásos úton szüntetik be, a görög kormány ezzel egyben kijelentette, hogy a hiteltörlesztés számára elsődleges, az állampolgárok sorsa másodlagos. Ugyanis a lakosság terheit nem csökkentik, hanem minden marad a jelenlegi szinten és amint lehet, folytatják az államadósság törlesztését.
Angela Merkel német kancellár figyelmeztette Görögországot, hogy nem kapják meg a következő segélyt, ha nem történik előrelépés az államadósság csökkentése terén. De mégis miből, Merkel asszony? Ahhoz működőképes gazdaság kellene, valós termeléssel, általános foglalkoztatottsággal. Ami volt, azt elvitte az Európai Unió, közönséges turistaparadicsommá, az uniós vezetők nyaralóhelyévé züllesztve Görögországot. Ismerős a helyzet? Minden más EU tagállamban az uniós csatlakozás feltétele volt a nemzetgazdaság módszeres leépítése. Most meg törlesztést akarnak? Dehogy akarnak törlesztést! Görögországot akarják.
A brüsszeli folyosókon már korábban is terjedt az ötlet, miszerint Görögországot közvetlen Brüsszel irányítása alá kell helyezni. Németország már hivatalosan is "javasolta", hogy a görög költségvetést kezelhetné közvetlen az Európai Unió. Ennek értelmében az uniós pénzügyminisztereknek vétójoga lenne minden, a görög költségvetés tárgyát képező kiadás ellen. Természetesen, csak hogy elkerüljenek egy újabb államcsődöt...
A görög kormányzat egyelőre kijelentette, hogy "megőrzik a nemzeti szuverenitást". Hogy ez alatt mit értett, azt nem lehet tudni. Ha Görögország független lenne, nem függene. Függ Görögország? Az államadósság a GDP 160%-a. Már hogyne függene. A görög vezetés mégsem meri elfogadni az uniós pénzügyi felügyeletet, mert tudja, hogy azonnal elsöpörné a népharag. Helyette beetetés megy. Majd visszautasítják, aztán a helyzet "sajnálatos módon" rosszabbodni fog, és "kénytelenek lesznek" elfogadni, mert "nincs más kiút".
És ha egy állammal megteszik, megteszik a többi periféria állammal is. Magyarország egy ilyen periféria állam, és a cionista kormányzat ennél fogva különösen elkötelezett a nyugati integráció mellett. Még a SOPA/PIPA amerikai törvénytervezeteket is kérdés nélkül törvénybe iktatják. Valakinek még számít valamit, hogy más a neve? Elfogadják, mert az IMF feltételül szabta. Az EU még látványosan vitatkozni fog a törvény alkotmányellenességéről, mikor nálunk már rég törvénybe van iktatva (a kormány az Európa Parlamentben tartott vita előtt titkos megállapodással iktatta be az amerikai internetcenzúra kezdeményének európai megfelelőjét).
Egy éve lehetett tudni, hogy Görögország idén februárban fizetésképtelenséget jelent, mégse tettek semmit. Az újabb és újabb hitelfelvétel nem megoldás egy olyan gazdaságnak, ahol gyakorlatilag alig van termelés, a kormány pedig nem elkötelezett a munkahelyteremtés mellett. Egy év alatt a kormány a szociális juttatások visszavágása mellett a felvett hitelekből vállalatokat hozhatott volna létre, hogy a gazdaság növekedésnek induljon és hosszú távon legyen miből fizetni. De nem tette, mert a cél az államcsőd volt, és az uniós gyámság. Ez a nagy "nemzeti szuverenitás", amit nemsokára több periféria állam is megtapasztal.
Molnár István


A csendes Anschluss: Németország hivatalosan is kéri a görög pénzügyek feletti irányítást

 Már többször próbálkoztak ezzel korábban sikertelenül, a jelenlegitől kissé eltérő körülmények között. Németország Angela Merkeljének azonban sikerülhet, ami elődjeinek nem: vérontás nélkül leigáznia egy országot és állampolgárait adós rabszolga sorba hajtani. A Reuters kizárólagos híradása szerint „Németország egyre komolyabban követeli, hogy Görögország adja át a saját költségvetési politikája feletti irányítást az európai intézményeknek, a második mentőcsomag folyósítása fejében.” A Reuters hozzáteszi: „Az eurózónán belül folyamatos tárgyalások zajlanak arról, hogyan lehet az országok számára nyújtott, folyamatosan célt tévesztő mentőprogramokat helyes vágányra terelni, valamint, hogy az ilyen esetek felett vajon szemet hunyjanak-e vagy keményen reagáljanak.”

Miközben a Charles Dallara és a fedezeti alapok közötti elterelő tárgyalások (mivel kimenetelük lényegtelen a görög csőd szempontjából, ami szinte elkerülhetetlen) folynak, az igazi fejlemények, mint megszokhattuk, a színfalak mögött zajlanak, ahol Németország orvosi precizitással veszi át a hatalmat Görögország felett. Hiszen miközben ma még csak a fiskális gépezetről beszélnek, holnap már a törvényhozás következik. Ami pedig az ügyvezető hatalmat illeti: kit érdekel? Amikor arra kerül a sor, a Goldman egyszerűen kinevezi egyik nyugdíjas üzlettársát Görögország miniszterelnökének és Görögország lesz a XXI. század első német, azaz bocsánat európai gyarmata. De legalább megmentették becses eurójukat. Alig várjuk, hogy a görögök tudomást szerezzenek erről a csendes puccsról.
Még több a Reuterstől:
A forrás hozzátette, hogy a javaslat szerint a Görögországban már most is tevékenykedő Európai intézményeket „bizonyos döntéshozói hatalommal” kellene felruházni a fiskális politikával kapcsolatos kérdésekben.
„Ezt külső szakértőkön keresztül szigorúbban végre lehet hajtani,” mondta a forrás. 
A görög költségvetési politika fölötti nagyobb befolyásra való német igény éppen a második, 130 milliárd eurós mentőcsomag részlet folyósítása előtt érkezett. Görögországnak többszöri nekifutásra sem sikerült teljesíteni a folyósítás elindítása fejében kikötött fiskális célokat.
A fejlemény bizonyára heves reakciókat vált majd ki a választások előtt álló Görögországban.
„Heves reakciókat?” Ezek szerint ez a politikailag korrekt kifejezés manapság a polgárháborúra. Úgy látszik lemaradtunk a zsargonban.
Görögországban bizonyára ilyen hangvételű cikkekkel töltik meg a címlapokat az elkövetkezendő napokban:
A költségvetés konszolidációját szigorú irányítórendszer alá kell vonni. Figyelembe véve az elkeserítő eredményeket, Görögország kénytelen lesz elfogadni költségvetési szuverenitásának fokozatos átadását Európának, legalábbis egy időre. Az eurózóna egy költségvetési biztost kell kinevezzen, a költségvetési kontrol betartatására. A biztosnak felhatalmazással kell rendelkeznie a) a központosított jelentéstétel és felügyeleti rendszer bevezetésére a görög költségvetés valamennyi fő ágazata felett, b) a Troika által meghatározott költségvetési céloknak nem megfelelő döntések megvétózására valamint c) hogy biztosíthassa az adósságok kiszolgálásának prioritását.
Görögországnak biztosítania kell az új felügyeleti mechanizmus törvényi alapjait, ha kell a görög alkotmány megváltoztatásával.
Közben a görögök már gyakorolják nemzeti táncuknak a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó átalakítását:
Eddig: Most:

Közben érkeznek az első cikkek a médiában. A Spiegelből: Griechenland soll Kontrolle über Haushalt abgeben, azaz Gögörországnak fel kell adnia a saját irányítását, és a Kathimerini görög portál is hasonlókat ír. 

Forrás: Zerohedge


Görögország Brüsszel irányítása alá került

 

Lucas Papademos görög miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy Görögországnak szembe kell néznie az államcsőddel és annak minden következményével. Ha az Európai Unió nem biztosít egy azonnali, az eredetileg tervezetthez képest magasabb összegű segélycsomagot, az ország nem tudja fizetni adósságait. Az ország az Európai Unió közvetlen pénzügyi felügyelete alá kerül.
Görögország felszámolja magát...
Papademos világosan fogalmazott: vagy 145 milliárd eurót kapnak a 130 helyett, vagy azonnal összeomlik a gazdaság. Az Európai Unió azt a feltételt szabta a görög államnak, hogy pénzért cserébe a görög állam átadja az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntési jogát egy euróövezeti "költségvetési biztosnak". Az európai pénzügyminiszterek által megválasztott "költségvetési biztos" vétójogot kap a görög kormány költségvetési döntéseivel szemben. Ha a görög kormány egy döntése nem felel meg Brüsszel elvárásainak, a döntést egyszerűen felülbírálják.
A Reuters hírügynökség az Európai Bizottság egy meg nem nevezett képviselőjét idézte: "A bizottság elkötelezett ellenőrző képessége további erősítése mellett, és a helyszínen már fejleszti is e képességét. A végrehajtás azonban teljes mértékben a görög kormány felelőssége, amely az állampolgárainak és a saját intézményeinek tartozik elszámolással. A felelősség az övék, és az övék is kell maradjon".
A képlet egyszerű. Brüsszel diktál, a görög kormány végrehajt, és viseli érte a felelősséget. Ha az állampolgároknak nem tetszik, amit a kormány művel, megválaszthatnak egy új kormányt - aminek ismét Brüsszel diktál. A görög államiság ezzel megszűnt létezni.
A németországi politikusok által előterjesztett javaslat szerint ez a sors vár minden periféria államra, köztük Magyarországra is. Amint az államadósság meghaladja azt a szintet, hogy az ország nem tud törleszteni, a gazdasági összeomlás elkerülésére kiutalt pénzért cserébe a kormány egyesével valamennyi téren átadja döntéshozási jogosultságát az Európai Uniónak.
Végvári Ákos

Elengedik a görög államadósság egyharmadát

 

Az új király bevonult a várba, a trónfosztást követően a földesurak behódolnak és biztosítják új urukat támogatásukról. Ez most a helyzet Görögországban, csak fattyú királlyal, földesurak helyett meg szűk látókörű korrupt politikusokkal. A király sem lovon jön, hanem frissen nyomott euró formájában. A görög államiság megszűntével a kollaboráns kormány be akarja vonni az országban működő szinte összes politikai erőt, hogy megnyerje támogatásukat a brüsszeli fennhatóságnak.
Lukász Papadímosz miniszterelnök, akik 1994 és 2002 között a Görög Nemzeti bank elnöke volt, azt követően meg az Európai Központi Bank elnöke - aki mellesleg a Harvardon is oktatott és minden egyéb helyen megjelent, ami egy ilyen funkcionárius előmeneteléhez szükséges - most úgy mondja, hogy ő egy görög egységkormány élén áll.
Ennek jegyében most minden politikai vezetőt megkeres az országban, hogy a politikai vezetés valóban egységesen sarcolhassa tovább a lakosságot. Találkozna a konzervatívokkal, a szocionistá a szocialistákkal, illetve a jobboldali vezetőkkel, hogy sorban meggyőzze őket arról, meg kell állapodni a nemzetközi hitelezőkkel. (korábbi munkatársaival az EKB-ból, de ezt nem illik így mondani)

Görögország a már korábban is megnyirbált önrendelkezés feladásáért cserébe természetesen pénzt kap, olyan pénzt, amit Görögország már nem állíthat elő, ezért az Európai Uniótól kell kérni. Napokon belül fogadják az IMF delegációját, addigra Papadímosznak mindenkit szép sorban fel kell állítani az Egyesült Európa Nagy Terve mellett. A görög miniszterelnök már bejelentette a hitelezőknek, hogy az állam nem tud törleszteni, és azok egy új megállapodás értelmében elengednék a görög államadósság közel egyharmadát - mivel mást úgysem tudnak tenni. A kormány által felhalmozott 340 milliárd euró adósságból 100 milliárdot engednének el, az újabb hitelcsomagért cserébe pedig az IMF újabb lakosságnyúzást, reformokat és kiadáscsökkentést kér.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése