2012. január 27., péntek

Iráni politikus: Az olajháború térdre kényszeríti az Európai Uniót

Seyyed Emad Hosseini, az iráni parlament Energiaügyi Bizottságának szóvivője bejelentette: a háború már megkezdődött az Európai Unió és Irán közti olajháború formájában, ami nemsokára sorban térdre kényszeríti az Európai Unió tagállamait.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság a világ harmadik leghatalmasabb olajtartalékával rendelkezik, és nem törölhető ki a globális energia-körforgásból." Az Energiaügyi Bizottság ülésén felszólalva az iráni politikus kijelentette, hogy a világ harmadik olajhatalmával való játszadozás drasztikus hatással lesz a nemzetközi olaj- és földgáz-kereskedelemre, és az Európai Unió kezdetben bár ellensúlyozni tudja, idővel nem fogja tudni kivonni magát az árfolyam ingadozások hatása alól.

Kijelentette, hogy "a nemzetgyűlés most tárgyalja azt a tervezetet, aminek értelmében Irán teljes egészében beszünteti az olajexportot az Európai Unió tagállamai felé, ami kezdetben Olaszország, Spanyolország és Görögország gazdaságát bénítja majd meg.

"Irán hatalmas, és az európai államok olaj-szankciói csak az Európai Uniónak ártanak, mert Irán könnyűszerrel bizonyítani tudja olaj-fölényét a Közel-Kelet térségében".

Hozzátette, hogy az Európai Unióban az alapokat megrengető politikai átrendeződés várható, mert az unió számos fokozódó belső problémája, és az iráni olajexport beszüntetése együttesen a belpolitikai nyomás fokozódását és az európai uniós tagállamok közötti együttműködés válságának elmélyülését okozza majd.

Molnár István


Khatami: az olajembaró célja Irán dél-európai befolyásának csökkentése

 

Seyyed Ahmad Khatami iráni vallási vezető kijelentette, hogy az ország ellen hozott gazdasági kényszerítő intézkedések és maga az olajembargó sem gyakorol jelentős hatást az iráni gazdaságra, az intézkedések sokkal inkább az iráni választópolgároknak szólnak.
Azt mondta, az Európai Unió intézkedései annak tudhatók be, hogy az EU döntéshozói befolyásolni akarják a március 2-án tartott iráni választásokat. Khatami szerint szó nem lehet gazdasági nyomásgyakorlásról, mivel az európai államok, különösen Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország maga is olyan mértékben el van adósodva, hogy ha az intézkedésnek határozott célja van, akkor az az iráni gazdasági befolyás csökkentése a térségben.
Az Európai Unió döntéshozóinak sikertelen olajembargóját követően az iráni nemzetgyűlés pénteken ennek szellemében tárgyalja meg az európai export leállítására tett javaslatokat.
Molnár István


70 európai olajfinomítót fenyeget a csőd

 Piero De Simone, az Unione Petrolifera olasz kőolajipari szövetség vezetője szerint az iráni olajszektor kiesése esetén 70 európai olajfinomító azonnali bezárásával kell számolni. "Olaszország már így is 5 olajfinomító bezárását kockáztatja, európai szinten ez 70 üzemet jelent" De Simone a Bloombergnek adott interjújában kijelentette, hogy az Iszlám Köztársaság ellen hozott kényszerítő intézkedések az ázsiai olajimportőröket fogják segíteni, melyek így még erősebbé válnak és nagyobb nyomást tudnak gyakorolni európai ügyfeleikre. "Azok az ázsiai országok, melyek nem fogadták el az olajembargót, tovább veszik majd az iráni olajat szinte diszkontáron, és nekünk adják majd el a ráterhelt haszonnal".

Ez az, amiről korábban beszéltünk - a szakértői körök kicsit lassan reagálnak az eseményekre. Szándékosságról érthető módon nem beszélnek, az az állásukba kerülne. Mit jelent, hogy "az olajháború térdre kényszeríti az Európai Uniót"? Azt, hogy ha Irán leállítja az Európába irányuló olajexportot, az Európai Unió nagyrészt ugyanazt az olajat fogja megvenni. Csak előbb az végigmegy a közvetítő országokon (többek között Törökországon), és ide már a haszon miatt megemelkedett áron érkezik meg. A kínaiak már így is a szokványos mennyiség feletti rendeléseket adtak le, ami utalhat arra is, hogy elhúzódó olajválságra készülnek és növelik a stratégiai tartalékokat, de jelentheti egyszerűen azt is, hogy kiveszik majd a részüket az európai kormányok megsarcolásából. Az Európai Unió kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és mint a történelem folyamán mindig, Magyarország most is nyugati segítség nélkül fog maradni.
Periféria állam vagyunk, és az üzemanyagárak emelkedése adhatja meg a kegyelemdöfést a magyarországi gazdaságnak, ami már most is egy szokványos BKV járat állapotában van: az út közepén bedöglik, majd a sofőr bejelenti, hogy a jármű nem közlekedik tovább, kérjük szálljanak le.

Molnár István

 

Kaotikussá válik az üzemanyagellátás Angliában

 

A brit autósoknak egyre növekvő benzinárakkal kell szembenézniük, mivel az ország legnagyobb olajfinomítói benzin, gázolaj és fűtőolaj szállítása nélkül csődbe mennek, és több olyan vállalatnál is, ami egyébként nem menne csődbe, szakszervezeti tüntetések vannak.
Az üzemanyagárak hirtelen megemelkedtek, mivel a Coryton olajfinomító csődbe ment a forrásellátás felfüggesztése miatt. A helyzet fokozódása esetén az árak további, robbanásszerű emelkedése várható az Egyesült Királyságban, és az RMI Petrol elnöke kijelentette, hogy a hó végére a dízel ára rekordot fog dönteni, mivel az Európából történő beszállítás akadozik.
A brit kiskereskedők korábban figyelmeztették a kormányt, hogy az autósoknak az EU döntését követően országszerte káosszal kell majd szembenézniük. A Coryton termelésének mintegy 80 százalékát közlekedési célú tiszta üzemanyagok teszik ki és London üzemanyag-felhasználásának 20%-át adja, így a zavar azonnal jelentkezett az üzemanyagárakban is. A brit kormány kijelentette, mindent megtesz azért, hogy a csődbe ment cégre vevőt találjon. A csőd miatt az országban az építkezések is akadoznak, mivel a Coryton létesítmény működésének leállása óta bitument sem szállítanak ki a megrendelőknek.
Az adandó alkalmat kihasználva a Unite szakszervezet munkásai is bejelentették, hogy elfogyott a türelem. A sztrájkok az egész ország üzemanyag ellátottságát megakaszthatják. A Warwickshire olajterminál dolgozói megkezdték a munkabeszüntetést, a Kingsburyben, Imminghamben, Lincolnshireben dolgozó kollégák már csatlakoztak a kezdődő sztrájkhoz.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése