2012. március 29., csütörtök

A tudósok felrobbantanák vagy befestenék a 2013-ban érkező aszteroidát

A lehetséges katasztrófa elkerülésére a tudósok azt javasolják, hogy a 2012 DA14 nevű és 2013. februárra várt aszteroidát festékkel vagy komoly fegyverekkel lehetne eltéríteni. A helyzetet nehezíti, hogy az aszteroida megsemmisítéséhez vagy eltérítéséhez alkalmas űrhajó megépítésére már nincs idő.
A NASA adatai szerint, az először spanyol csillagvizsgálók által észlelt, 60-méter átmérőjű aszteroida 11 hónap múlva süvít el közvetlen közelünkben. Pályája alapján már látható, hogy közvetlenül a föld mellett kell elhaladnia, így fennáll az összeütközés veszélye.
A DA14 aszteroida mindössze 27.000 kilométerre lesz bolygónktól, ami kisebb távolság, mint egyes műholdak pályájának távolsága a földtől, tehát fennáll az összeütközés veszélye. Ennek valószínűségét azonban és a katasztrófa elkerülésének lehetséges megoldásait csak további számítások elvégzését követően tudják pontosan meghatározni, mondta Dr. David Dunham, a NASA szakértője, a Moszkvai Műszaki Egyetemen (MIEM) tartott előadásán.
„A föld gravitációs mezeje jelentősen meg fogja változtatni az aszteroida pályáját. További nagyon alapos számításokra van szükség ahhoz, hogy az ütközés valószínűségét meghatározhassuk,” mondta Dr. Dunham. „Lehetséges, hogy az aszteroida apró darabokra törik vagy több nagy darab letörik belőle és elég az atmoszférába érve. Az aszteroida típusát és ásványi felépítését színképelemzéssel meg lehet állapítani. Ezt követően könnyebb lesz megjósolni viselkedését az atmoszférán belül, illetve, hogy mit lehet tenni a potenciális veszély elhárítására,” magyarázta Dr. Dunham.
A tudósok számításai szerint összeütközés esetén egy termo-nukleáris bomba erejének megfelelő energia szabadulna fel.
A veszély észlelését követően a kutatók több ötlettel is előálltak a katasztrófa elhárítására.

Tűzijáték vagy vízfesték

Mivel az aszteroida nagyon közel halad el a föld mellett, nincs idő másra, mint pontosan kiszámítani az érkezés helyét, az esetleges becsapódás következményeit és erejét.
A szakértők egyetértenek, hogy egy űrhajó segítségével szét lehetne rombolni az aszteroidát vagy letéríteni eredeti pályájáról.
„Be is tudnánk festeni,” mondja David Dunham.
A festék megváltoztatná az aszteroida fényvisszaverő tulajdonságait, ami megváltoztatná a hőmérsékletét és ezzel a forgási sebességét. Ennek eredményeként letérne pályájáról, de ezáltal veszélyesebbé is válna, amikor 2056-ban ismét a föld közelébe érkezik, mondja Aleksander Devajtkin, az orosz Pulkovo megfigyelőközpont vezetője. A fő probléma tehát az időhiány, hiszen a fenti ötletek elvégzésére alkalmas űrhajó megépítése két évet venne igénybe.
Amennyiben az aszteroida egészben csapódik a földbe, a behatás megegyezne a Tunguszkai esemény erejével, ami 1908-ban egy 2150 négyzetkilométeres területet tarolt le Szibériában. Ez majdnem megegyezik Luxemburg területével. Természetesen rendkívül sok függ az esetleges becsapódás pontos helyétől, amit egyelőre nem lehet megjósolni.

Forrás: RT.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése