2012. április 12., csütörtök

Irán megtiltotta az európai termékek behozatalát és leállítja az olajszállítást

Az Európai Unió Irán elleni gazdasági szankciójára válaszul az Iszlám Köztársaság megtiltotta 100 európai vállalat termékeinek behozatalát. Ezen túlmenően leállította az olajszállítást Franciaországba, Nagy-Britanniába, Görögországba, Spanyolországba és Németországba. Iráni sajtóértesülések szerint rövidesen ilyen intézkedéseket hoznak Olaszországgal szemben is.
Az intézkedés célja, hogy Irán a saját eszközeivel korlátozza az európai országok arra irányuló törekvéseit, hogy az Irán elleni embargó bevezetéséig nagyobb mennyiségű stratégiai tartalékot halmozzanak föl nyersolajból, az embargó rájuk nézve kedvezőtlen gazdasági hatásainak csökkentése céljából.
Emlékeztetünk rá, hogy az iráni olajimport embargójának kezdetét 2012. július 1-jében határozták meg a nyugati országok. Ez az az időpont, ameddig az érintett országoknak érvényesítenie kell az Iszlám Köztársaság ellen meghozott korlátozó intézkedéseket. Irán olajimportjának 18 %-a irányult eddig az európai országokba.
Kun András


Iráni pilótanélküli repülőgépek megfigyelés alatt tartják az amerikai hajókat


Az iráni hírszerzésnek - pilótanélküli repülőgépek segítségével – sikerült részletes fényképeket készíteni amerikai anyahajókról és más hajókról, amelyek a Perzsa-öbölben tartózkodnak, jelentette ki Farzad Esmaeeli, egy iráni légvédelmi bázis parancsnoka.
Iráni láthatatlan pilótanélküli repülőgépek rendszeresen repülnek amerikai hajók fölött a Perzsa-öbölben és lefényképezik azokat.
Esmaeeli cáfolta a Washington Post c. lap közlését, amely szerint a CIA pilótanélküli repülőgépek segítségével lefényképezi iráni nukleáris létesítményeket. Szavai szerint ilyen fényképezés valóban megtörtént, csak nem pilótanélküli repülőgépek, hanem amerikai felderítő műholdak segítségével.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése