2012. április 13., péntek

Lezuhant az észak-koreai hordozórakéta

Működésképtelenné vált és lezuhant az államalapító tiszteletére fellőtt észak-koreai műhold hordozórakétája. A történteket az ország állami hírszolgáltatója is megerősítette. Az Uhna-3 rakétát, ami a műholdat föld körüli pályára állította volna, kora reggel az ország északnyugati partvidékéről lőtték fel. A műholdat már nem tudták Föld körüli pályára állítani, az észak-koreai hírügynökség szerint a technikusok most vizsgálják a hiba okát. A hordozórakéta megfigyelők szerint pár perccel a kilövést követően visszazuhant a Sárga-tengerbe.
A dél-koreai megfigyelők szerint a rakéta több mint 20 darabra esett szét és a tengerbe zuhant - a védelmi minisztérium bejelentetése szerint a hadsereg már a rakéta maradványai után kutat. Feltehetőleg azt vizsgálják, hogy volt-e egyáltalán működőképes észak-koreai műhold, vagy csak rakétatesztről volt szó.
Hogy mi történt a kilövéskor, az még nem tisztázott, de Japán korábban bejelentette, hogy lelövi a rakétát, ha az megközelíti a japán légteret. Japán mobil rakétavédelmi rendszereket telepített a hordozórakéta feltételezett repülési útvonala alapján a déli szigetekre, és az Egyesült Államok térségben tartózkodó egységei is készenlétben voltak. Mindenesetre Észak-Korea nem jelentette ki, hogy a hordozórakéta külső beavatkozás hatására zuhant volna le.
Az esetet ennek ellenére az Észak-Korea elleni "határozottabb fellépésre" használják fel. Az Egyesült Államok elítélte a "provokatív akciót", mondván hogy az a "nemzetközi jogba ütközik". A Fehér Ház szóvivője szerint Észak-Koreának "számolnia kell a következményekkel". Az esetnek azért lett ekkora visszhangja, mert Észak-Korea februárban beleegyezett, hogy felfüggeszti atomprogramját és a ballisztikus rakéta teszteket, cserébe egy 240000 tonnás amerikai élelmiszerszállítmányért. Az Egyesült Államok szerint a műhold fellövése pedig egy ballisztikus rakéta teszt volt, a műhold csak ürügyként az egyezmény kijátszását szolgálta.
Az ENSZ BT máris aktivizálta magát, még a mai nap folyamán rendkívüli ülést tartanak az eset kapcsán. Csakhogy a felszólításokon kívül mást nem nagyon tehetnek: az Egyesült Államok nem vállalna fel egy összeütközést mindaddig, amíg az országnak bevetésre kész atomfegyverei vannak. Többek közt ennek köszönhetően a rendszeres élelmiszerszállítmányok is - mert ha az élelmiszerválság borítja a politikai rendszert és az ország egyik pillanatról a másikra destabilizálódik, egyáltalán nem egyértelmű, hogy hány atomfegyver van Észak-Korea birtokában, és hogy azok hova kerülnének.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése