2012. július 11., szerda

Oroszország készen áll áttörni a blokádot Szíriánál

Az orosz technikai együttműködési ügynökség helyettes vezetője ma egy Londonban tartott megbeszélésen bejelentette, hogy az orosz haditengerészet készen áll áttörni a blokádot Szíriánál, ha ez szükségessé válik. „Nemsokára egy flotta fog érkezni azzal a feladattal, hogy az orosz kereskedőhajók biztonságát szavatolja, és megakadályozza, hogy akárki egy blokáddal ellehetetlenítse a munkájukat. Emlékeztetném Önöket: ezen a téren nem ismerünk határokat.”
Az ügynökség vezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy korábban egy Szíriába helikoptereket szállító orosz kereskedőt az Egyesült Államok utasítására blokkolni akartak a brit hatóságok. A mai bejelentéssel az orosz vezető tudatta, hogy bizony lesznek még olyan szállítmányok, amik nem fognak tetszeni a nyugati országoknak, de ők készen állnak arra, hogy a leszállítást katonai erővel biztosítsák.
Ezzel egyben elejét vette annak is, hogy a NATO blokád al vonja Szíriát, mielőtt még az orosz flotta megérkezik a szír felségvizekre.
Molnár István


A szíriai légierő kedden nagyszabású hadgyakorlatot hajtott végre vadászgépek, ostromgépek és bombázók és helikopterek segítségével - közölte a SANA szíriai hírügynökség.
A manőverek során a vadászgépek kidolgozták a szíriai terület elleni tömeges támadás visszaverését a levegőből, az ostromgépek és a bombázók pedig a feltételes ellenfél földi objektumait semmisítették meg. Ezt követően a megtámadott földi célokat „elfoglalták” a szíriai hadsereg speciális egységei.
A hétvégén a szíriai haditengerészeti erők tartottak gyakorlatot.
ruvr.ru


A három orosz flotta hajói találkoznak a Földközi-tengeren


Az Északi, a Balti és a Fekete-tengeri flotta hajóinak egyesített csoportja ebben a hónapban egységes parancsnokság alatt fog működni.
Amint ma a haditengerészeti flotta főtörzsében közölték körülbelül egy hét múlva az egyesített csoport összegyűl találkozási pontján a Földközi-tengeren, ahol a hajók hadgyakorlatot tartanak. Többek között gyakorolják a közös hajózást egységes parancsnokság alatt, a légvédelmet és a tengeralattjáró-elhárítást, valamint a polgári hajók védelmére irányuló akciókat a kalózok ellen.
A csoport vezérhajója az Északi flotta nagy tengeralattjáró elhárító hajója, a Csabanyenko admirális lesz. A főtörzsben kiemelték, hogy a flotta biztosító hajói rendszeresen betérnek Tartusz szíriai kikötőbe, hogy feltöltsék víz-, üzemanyag- és élelmiszer készleteiket. Műszaki szükségesség esetén hadihajók is ellátogathatnak oda.
ruvr.ru

Oroszország kiterjeszti légvédelmét a szomszédos országokra


Pavel Kuracsenko vezérőrnagy, a légierő helyettes parancsnoka tegnap bejelentette, hogy folyamatban vannak a tárgyalások Oroszország és Kazahsztán közt a két ország légvédelmének teljes egyesítéséről. A tárgyalások várhatóan a Független Államok Közössége légvédelmi koordinációs bizottságának következő ülésén zárulnak le 2012 végén vagy 2013 elején.
A FÁK 1995-től működő közös légvédelmében Oroszország korai előrejelző egységei működnek, amit az újonnan megkötött együttműködések értelmében felvált az orosz légvédelem közvetlen jelenléte. Ezek a tárgyalások egyelőre csak az egyes államokkal zajlanak, de Oroszország elsődleges célja ezen keresztül az egyesített közép-ázsiai légvédelmi rendszer kiépítése.
Ez egy szükséges lépés, amit az orosz nemzetvédelemnek a NATO terjeszkedése miatt meg kell lépnie. A Kazahsztánnal kötött megegyezést az Örményországgal, Kirgizisztánnal és Tádzsikisztánnal folytatott tárgyalások fogják követni, és ezekben az országokban akár már 2012 végén S-400-as ezredekkel jelenhet meg az orosz légvédelem.
Tehát 2012 végétől az újonnan gyártott egységek már nem a határ menti orosz területekre kerülnek, hanem a szomszédos országokba, és orosz irányítással fognak működni. Az orosz légvédelem közvetlen jelenléte a szomszédos országokban olyan lépés, aminek elmulasztása - a NATO rakétarendszerek telepítése miatt - végzetes hiba lett volna. Az újonnan kitelepített S-400-as ezredek így javítják az orosz légvédelem reakcióidejét, és egyben a FÁK tagállamok légvédelmét is ellátják.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése