2012. augusztus 16., csütörtök

Kirill pátriárka megbékélésre szólította fel az oroszokat és lengyeleket

Megbékélésre szólította fel csütörtöki nyilatkozatában az oroszokat és a lengyeleket Kirill orosz pátriárka, aki négynapos látogatást kezd Lengyelországban.
-Meg kell változtatni az országaink és népeink közötti kapcsolatok hangnemét. Ehhez csak azt kell kimondani, hogy bocsáss meg - idézik az orosz hírügynökségek az orosz ortodox egyházfőt, aki elindulása előtt, Moszkvában a lengyel sajtónak adott nyilatkozatot. 
Kirill pátriárkát a lengyel ortodox egyház vezetője hívta meg látogatásra, de hivatalos programja részeként találkozik majd Bronislaw Komorowski lengyel államfővel és pénteken Józef Michalikkal, a lengyel katolikus egyház püspöki karának vezetőjével közös nyilatkozatot készül aláírni a két nemzet megbékéléséről. 
-Az egyházi nyilatkozat minden politikát nélkülöz. Nagy hibát követnénk el, ha a lengyel katolikus egyházzal közös kezdeményezésünket a XXI. század elején politikai összefüggésekhez kötnénk- - hangsúlyozta Kirill pátriárka.    
A keresztény értékek és kultúra védelmében Európa- és világszerte az ortodox és a katolikus egyház egymás szövetségesei és támogatói - fejtette ki az orosz ortodox egyházfő. Kirill úgy vélte, hogy az egyház és az állam elválasztása 1917 óta először valósul meg kellőképpen korrekt módon. Egymástól függetlenek, és nem avatkoznak be egymás ügyeibe - tette hozzá.
Az orosz ortodox egyházfő lengyelországi útja komoly áttörés a katolikus és az ortodox egyház kapcsolataiban  - fejtette ki a Kommerszant című orosz napilapnak Anatolij Pcselincev valláskutató.      
A kutató nem zárta ki, hogy a következő lépés Kirill pátriárka és XVI. Benedek pápa találkozója lehet, amennyiben megoldódnak a nézetkülönbségek az orosz ortodox egyház és a Vatikán között. Szerinte a feszült orosz-lengyel kapcsolatokon is javítani tudnak az egyházi vezetők.
Az orosz ortodox egyház vezetője ugyanakkor a lengyel sajtónak nyilatkozva  egy esetleges találkozóval kapcsolatban úgy fogalmazott: korai még meghatározni az időpontot.
MTI/Magyar Kurír

Megbékélési nyilatkozatot írtak alá a lengyel katolikus és az orosz ortodox egyház vezetői

 


Kirill orosz ortodox pátriárka és Józef Michalik, a lengyel katolikus egyház püspöki karának vezetője pénteken a varsói királyi várban megbékélési nyilatkozatot írt alá, amelyben nemzeteiket párbeszédre szólították fel.
A lengyel egyház és a kommentátorok az eseményt történelmi jelentőségűnek tartják, mert Kirill az első orosz egyházi vezető, aki hivatalos látogatást tesz Lengyelországban, és először ír alá ilyen dokumentumot a katolikus egyház magas rangú képviselőjével.
A felhívás a több mint ezeréves szomszédságra visszatekintő, befolyásért harcoló, kölcsönösen ellenséges egyházak történetében az első közös dokumentum, amely a két egyház hívőit felszólítja, hogy „könyörögjenek Istenhez a kölcsönös sérelmek, igazságtalanságok és gonosz tettek megbocsátásáért”. Kiemeli, hogy a megbékélés egyik feltétele a megbocsátás, mindkét nemzet képviselőinek barátnak és testvérnek kell tekinteniük egymást.
A dokumentum közös feladatokat is megfogalmaz a két keresztény egyház számára a modern kor elvilágiasodásával szemben. Az ember élete ellen elkövetett súlyos bűnnek, a modern civilizáció szégyenének nevezi az abortuszt és az eutanáziát, amelyeket a terrorizmussal és a fegyveres konfliktusokkal hasonlít össze. Az egynemű párkapcsolatokat is bírálja, hangsúlyozva, hogy „minden társadalom alapköve a család, azaz a férfi és nő tartós kapcsolata”.
A lengyel katolikus egyház több képviselője a sajtónak adott interjúkban kiemelte, hogy a két egyház közös felhívása útjelző és a krisztusi megbocsátás jele, ugyanakkor a két nemzet „még nem kész a teljes igazság feltárására”. Szerintük a történelmi kérdésekben még nehéz dűlőre jutni az orosz féllel, így a dokumentumban nem lehetett kitérni konkrét események megítélésére.
A pátriárka a lengyelországi ortodoxok meghívására érkezett csütörtökön Varsóba, ahol a lengyel katolikus egyház vezetőin kívül a helyi ortodoxokkal is találkozott. A fővárosban a lengyel államfőt is felkereste.
A lengyel és az orosz egyház közötti párbeszéd 24 éve kezdődött, amikor Józef Glemp prímás Oroszországba látogatott a kereszténység felvételének millenniuma alkalmából. A kapcsolatok Kirill elődje, II. Alekszij 2008. évi halála óta felélénkültek.
MTI/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése