2012. augusztus 16., csütörtök

Sorra zárják be agrárpiaci alapjaikat az európai bankok

A másfél hónap alatt közel 50 százalékkal dráguló kukorica, szójabab és búza árak komoly problémát okozhatnak egyes élelmiszerimportra szoruló feltörekvő országoknak. Európában emiatt heves kampány indult az agrárpiaci befektetési alapok ellen, amelyek a vádak szerint maguk is nagyban hozzájárultak az árak felhajtásához. A nyomásnak engedve már 5 nagybank is (Köztük a Deutsche Bank, a Commerzbank vagy a Volksbank) megszüntette agráralapjait, vagy legalábbis leállította az újak indítását - írja a Financial Times.

Meghátrálásra késztettek a tiltakozók egyes bankokat és alapkezelőket, amelyek mezőgazdasági terményekbe fektető befektetési alapokat és tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket) értékesítettek. Főként Németországban indult erős kampány a mezőgazdasági befektetések ellen, amely a különböző társadalmi szervezetek, mint a Food Watch, az Oxfam, vagy a World Development Movement, illetve egyes politikusok szerint jelentősen hozzájárultak a kukorica, szójabab és búza árának megugrásához. A legfontosabb élelmiszer- és takarmánynövények extrém drágulása ugyanis élelmiszerválságot okozhat egyes feltörekvő országokban, ez pedig a kampányolók szerint részben a spekulánsok bűne.

Sorra zárják be agrárpiaci alapjaikat az európai bankok

A hírnevük megőrzése érdekében ötödikként az osztrák Volksbank jelentette be, hogy egyrészt bezárják jelenlegi élelmiszer alapjaikat, másrészt nem is indítanak több hasonló befektetési fókuszú alapot. Korábban hasonló bejelentést tett a nyersanyag alapok legnagyobb európai szolgáltatója, a Deutsche Bank, a Commerzbank, a DekaBank és a Landesbank Baden-Württemberg is. A bankok és alapkezelők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ahogy arra korábbi IMF és FAO tanulmányok is rámutattak, a spekulatív vásárlások nem befolyásolták érdemben az élelmiszer árakat, azokat főként a kereslet-kínálati viszonyok alakították. A jelenlegi áremelkedés főként a több mint 50 éve nem tapasztalt amerikai aszály okozta terméscsökkenés eredménye.

Korábban is volt már példa arra, hogy társadalmi, vagy politikai nyomásra agrártermékekre spekuláló befektetők engedtek a nyomásnak. Két évvel ezelőtt a második legnagyobb amerikai nyugdíjalap, a Calstrs csökkentette 2,5 milliárd dollárról 150 millióra nyersanyag befektetéseit részben olyan csoportok nyomására, mint a Catholic Maryknoll.
http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/arutozsde/sorra_zarjak_be_agrarpiaci_alapjaikat_az_europai_bankok.171541.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése