2012. október 27., szombat

Franciák tüntettek a homoszexuálisok házassága ellen

Egy új törvénytervezet engedélyezné Franciaországban a homoszexuális párok részére a házasságkötést és a gyermek örökbefogadást. A tiltakozók a megmozdulással azt akarták elérni, hogy a politikusok elsősorban a gyermek érdekeit tartsák szem előtt a törvényjavaslattal kapcsolatos vitákban.
Több mint 700 ember gyűlt össze október 23-án a párizsi Défense negyedben az Alliance Vita nevű francia szervezet felhívására azon, november 7-én beterjesztésre kerülő törvénytervezet ellen, ami engedélyezné Franciaországban a homoszexuális párok részére a házasságkötést és gyermekek örökbefogadást.
Az életvédő egyesület 75 francia városban szervezett tüntetést „a gyermekek védelmében”: így – többek között – Párizson kívül további 500 ember vonult fel Lyonban, Rennes-ben 400, Lille-ben 300, Strasbourgban 200, Dijonban és La Roche-sur-Yonban 150, Mansban 100, Troyesban és Angoulême-ben 70 résztvevő.
A tüntetők által skandált szlogenek arról szóltak, hogy minden gyereknek szüksége van egy apára és egy anyára, és hogy nem szabad félrevezetni a gyerekeket. A tiltakozók a megmozdulással azt akarták elérni, hogy a politikusok elsősorban a gyermek érdekeit tartsák szem előtt a törvényjavaslattal kapcsolatos vitákban.
A Défense negyedben tiltakozók soraiban a férfiak feketébe vagy zöldbe öltözve egy oldalra csoportosultak, a nők pedig fehérben vagy rózsaszínben a másikra, ezzel jelképezve a férfiak és a nők egyenlőségét a családban, és azt, hogy „az egészséges fejlődés érdekében minden gyereknek szüksége van egy apára és egy anyára”. A tömeg először egy tojást formázott, majd szétnyílt, és az Abba Mamma mia című számának dallamaira egy gyermek haladt át közöttük, hátán egy szárnnyal, melynek két oldalán a „papa” és a „mama” felirat volt olvasható.
„Örülünk, hogy az állam szemében a férfiak és a nők egyenlők, de a családok szintjén épp most készülnek ezt eltörölni” – mondta el a szervezet vezetője, Tugdual Derville. „Nem értem, hogy a kormány milyen jogon kíván dönteni a gyerek helyett, és milyen alapon mond le a férfiak és a nők egyenlőségéről a biológia, illetve a gyermeknevelés terén.” A felvonulók és a polgármesterek közreműködése a tüntetésben remekül megmutatja, hogy „az emberek hallatni akarják a hangjukat ebben a kérdésben”. A tél folyamán az Alliance Vita országos megmozdulást is tervez a témában.
La Croix/Magyar Kurír


Franciaország: ingyenessé válik az abortusz?


A francia Nemzetgyűlés jóváhagyta az abortusz teljes körű állami támogatására vonatkozó javaslatot.
Jelenleg a francia állam a szegények és a fiatal anyák számára téríti az abortusz költségeit. A francia parlament alsóháza által most elfogadott javaslat értelmében a továbbiakban minden abortuszt ugyanígy fedezne a biztosító, azokét is, akik állni tudnák annak költségeit. A javaslat, amely a tizenéves lányok számára ingyenes fogamzásgátlást is biztosítana, hamarosan a szenátus elé kerül, amely várhatóan jóváhagyja majd – írja a catholicculture.org.

Magyar Kurír



Nagyszülő is mehetne gyesre Németországban


Németországban be kívánják vezetni annak a lehetőségét, hogy a még aktív nagyszülők maradjanak otthon a szülővel párhuzamosan az unokákkal.
A nagyszülők számára is lehetővé kívánják lehetővé Németországban, hogy unokáik nevelését felvállalva otthon maradjanak. Ez a megoldás a szülők számára könnyebbé teszi a munka és család jobb egyeztetését, és elősegíti, a család több generációra kiterjedő összetartását. A nagyszülő szerepvállalásával a gyereknevelésben erősödik a család közössége, hiszen a gyerekek tovább élvezhetik az otthonlét biztonságát.  Jelenleg a család és hivatás egyeztetésében sokan vannak külső segítség igénybevételére utalva.
A törvénytervezet azon nagyszülők részére, akik élnek a gyereknevelési támogatással, biztosítja a munkahely biztonságát.  A lehetőséggel minden nagyszülő élhet, kivételt képeznek a 16 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozások.
Kristina Schröder (CDU) családügyért felelős miniszter szerint háromszáz-ezren vannak azok, akik igényt támaszthatnak a lehetőségre, meglátása szerint ezek 10 százaléka kéri a gyereknevelési támogatást. Schröder szerint a vállalatok be fogják látni az intézkedés hasznát, hiszen a szülők generációja könnyebben tud visszaállni a munkába.  A törvény kiemelkedő pozitívuma, hogy a nagyszülő mellett a szülő is jogosult otthon maradni gyermekével, megoszthatja a nevelés terheit.  A kezdeti tervek ellenére a nagyszülő nem kap erre az idejére fizetést, de a nyugdíj évekbe beletartozik az otthonlét.
KNA/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése