2012. november 13., kedd

Már 50 állam összesen 700 ezer állampolgára akar kiválni az USA-ból

Kevesebb, mint egy héttel azután, hogy New Orleans egyik lakója petíciót indított Louisana kiválására az Egyesült Államokból, hét állam gyűjtött elég aláírást ahhoz, hogy a Fehérház köteles legyen foglalkozni a kérdéssel. (https://petitions.whitehouse.gov/petitions) Szerda reggel keleti idő szerint 6 óráig összesen 675 ezer digitális aláírás gyűlt össze az 50 különböző állam összesen 67 darab külön benyújtott kiválási petíciójával. Vermont, ahol az Egyesült Államokból való kiválás a politikai élet szerves része, utolsóként állt be a sorba.
AlabamaFloridaGeorgiaLouisianaNorth CarolinaTennessee és Texas esetében már összegyűjt az a 25 ezer aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy a Fehérház köteles legyen foglalkozni a kérdéssel.
Az aláírásgyűjtésben Texas vezet, ahol ez idáig több mint 98 ezer aláírás gyűlt össze, bár Rick Perry, Texas kormányzója úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a kezdeményezést.
„Perry kormányzó hisz az egység nagyságában és ennek megváltoztatására semmit sem kellene tenni. Ugyanakkor osztja honfitársainak a szövetségi kormánnyal szemben érzett frusztrációját,” áll a kormányzói hivatal által kiadott nyilatkozatban.
Ellencsapásként, hétfőn egy olyan petíció is indult, ami kéri, hogy a kiválást kezdeményező petíciók aláíróit fosszák meg amerikai állampolgárságuktól.
Hasonló megfontolásból a texasi Austin városa petíciót indított arra, hogy Texas államnak az USA-ból történő esetleges kiválása esetén kiváljon Texasból.
Egy Houstoni csoport által kedden indított petícióban pedig az áll, hogy a kiválást fontolgató texasiak „értelmileg visszamaradottak és nem akarjuk, hogy ők képviseljenek bennünket. Több oktatást akarunk ennek a betegségnek az eltörlésére.”
A felülvizságlathoz szükséges 25 ezer aláírás a következő államokban nem gyűlt még össze:
Tizennégy állam egynél több petíciót is indított a kérdésben. Missouri és South Carolina esetében a külön petíciók összeadva már elérik a kívánt küszöböt.
A Daily Caller megkérdezte Joshua Earnest fehérházi szóvivőt, hogy vajon a Fehérház csupán a Romney tábor frusztrációjaként tekint-e a kezdeményezésekre, de mindezidáig nem érkezett válasz.


Forrás: Daily Caller


Texas és Louisiana állam kilépne az amerikai államok szövetségéből

 

Már nem új téma, hogy egyes amerikai települések kikiáltják önállóságukat és szuverén államként szervezik meg saját rendőrségüket városvédelmi egységeiket. Arról is több hír napvilágot látott már az elmúlt években, hogy egyes államok szeretnének kiválni az USA jelenlegi államszövetségéből, azonban ez lesz az első alkalom, hogy a Fehér Háznak foglalkoznia kell valamely állam függetlenedési törekvésével.
Ugyanis a Fehér Háznak foglalkoznia kell azzal az on-line petícióval, amely Texas és Louisiana állam kilépésével kapcsolatos. Az amerikai kormányzat vállalta, hogy a "We The People" program keretében figyelmet fog fordítani minden olyan társadalmi kezdeményezésre, amelyért 30 nap alatt legalább 25 ezer aláírást gyűjtenek össze. A Texas kilépésével kapcsolatos felhíváshoz november 9-től több mint 60 ezer aláírás gyűlt össze. A petíciók szerzői elégedetlenek a központi kormányzat politikájával, és kérik, hogy békés úton biztosítsák a két állam számára a függetlenséget.
A függetlenedési törekvés alapja, hogy Texas állam olajban gazdag, gazdaságilag fejlett, továbbá jelentős az állattenyésztése is, melyek mellett a színes bőrű lakosság aránya a többi államhoz képest alacsony. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta is alacsonyabb, az életszínvonal pedig magasabb a többi államéhoz képest. A szövetségi rendszer újraelosztási politikája viszont azokat az államokat is rosszabb körülmények közé kényszeríti, akik amúgy többet érdemelnének.
Azok az államok, ahol a feketék többségben vannak, ahol a munkanélküliségi, valamint a bűnözési ráta is magasabb az átlagosnál, ahol a gazdasági stabilitás is gyengélkedik, oda a szövetségi politika több forrást rendel, mely elégedetlenséget vált ki a gazdagabb államokban.
Igor Panarin professzor már több mint 10 évvel ezelőtt azt prognosztizálta, hogy az Amerikai Egyesült Államok össze fog omlani. Prognózisai akkor fantasztikusaknak tűntek, de most nem egy meglátása megvalósulni látszik.

Szekeres Pál



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése