2013. január 26., szombat

Afrika: kamilliánusok küzdenek a lepra ellen

Paspanga, Burkina Faso leprafaluja. Vincent kamilliánus szerzetes és munkatársai 600 lepra beteget gondoznak.
Vincent Louise kamilliánus testvér a Paspanga nevű leprafaluban minden szerdán fogad betegeket és tart tanácsadást számukra. Minden szenvedőhöz van jó szava. Nemcsak a lepra betegek ellátását végzi el, hanem a tbc, malária, balesetek sérültjei is hozzá fordulnak segítségért. A betegek számára mindig van orvossága. Hetente kétszer oszt tisztálkodó szereket, élelmiszert, 200 család ellátást biztosítja.

Paspanga Ouagadougou, a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosa peremén található leprafalu. A kamilliánusok gondozásában 600 ember él itt, a társadalom kitaszítottjai. Vincent testvér és munkatársai nemcsak a betegségek ellen küzdenek, hanem a velük járó társadalmi megbélyegzés ellen is. „Nincs még egy olyan betegség, mely olyan embertelen diszkriminációhoz vezetne, mint a lepra” – mondja a kamilliánus szerzetes.

Kezdetben Paspanga mindössze 12 agyagkunyhóból állt, itt találtak menedéket a főváros leprás betegei. A kamillinánusok álltak a betegek mellé és hoztak létre az évek során olyan modern lepracentrumot, ahol a betegek szakszerű ellátást kapnak.

A világon négy millió lepra beteg él. A lepra a szegénység betegsége, a veszélyeztetettség az élelmiszerválság miatt ma jelentősen megnőtt. Évente 250.000 új esetet jelentenek, de ennél jóval magasabb lehet a valódi megbetegedések száma. Főként a gyerekek veszélyeztetettek, minden tizedik lepra beteg gyerek.

Vincent testvér nagy gonddal figyel a lepra betegek gyerekeire. Ők a leginkább veszélyeztetettek. Ha nem is fertőződnek meg, a megbélyegzés az egész családot sújtja. Vincent testvér sokat küzd azért, hogy a gyerekek folytathassák az iskolát, ellátja őket taneszközzel és fizeti számukra a tandíjat. Vallja, a képzés segít ki a függőségből.

A faluban legutóbb földet vásároltak. Már elkészült két kút és egy víztorony. Gyümölcs és zöldségtermelés a cél. A kamilliánus testvér reméli, a földek megművelése nemcsak egészséges táplálékforrást, hanem pénzügyi segítséget is jelent majd a falu számára.

Kathpress/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése