2013. január 26., szombat

MINIMÁLBÉR EMELÉS VAGY MINIMÁL BÉREMELÉS?

Orbán: "az inflációnál jóval nagyobb mértékben
emelkedik a minimálbér"
Miniszterelnökünk nemrég bölcsen kijelentette: "Egy munkaalapú gazdaságot kell építeni, el kell érni, hogy mindenki aki dolgozni akar, dolgozni tudjon, és mindehhez tisztességes bért kell biztosítani." Ebből kifolyólag egyértelműen emelni kellett a minimálbért, ami ma már arra sem elég Magyarországon, hogy ki lehessen fizetni egy lakás bérletét, illetve annak a rezsiköltségeit és közben lehessen mindennap enni is. Meg is lett a csoda minimálbér emelés, nagyon is büszke reá miniszterelnökünk, mintha saját, másfél millió forintot meghaladó havi fizetéséből lenne az fizetve a szerencsétlen minimálbéresnek. Sajnos, olyan ez a béremelés, mint amilyen az a foglalkoztatottságemelés (azaz a munkanélküliség csökkenése) amiről büszkélkedik a kormány: miközben 140 ezer új munkahelyről hallunk, a KSH adatok szerint 2012 októberében a versenyszférában 1,821 millióan dolgoztak, ami az egy évvel korábbi állapothoz képest 41 ezer fővel jelent alacsonyabb létszámot -vagyis valóban 41 ezerrel dolgoznak kevesebben a magánszektorban, mint egy évvel azelőtt. Szóval, ami a minimálbéremelést illeti, csupán arról nem szól a fáma, hogy a munkavállalók nem sokat éreznek belőle. Íme a számok, amiket tegnap közölt Nagykanizsán Göndör István ellenzéki képviselő:

2010-ben a 73.500 forintos minimálbérből 60.236 forintot kaptak kézhez a munkavállalók, most pedig a 98 ezer forintos bruttó keretből csak 64.190 forintot. A munkavállaló számára tehát, alig 4 ezer forinttal emelkedett a minimálbér, de a hívatalos infláció miatt (ami ráadásul nagyon hízelgő a valós áremelésekre tekintve) a minimálbér reálértéke tovább csökkent...

Kikozmetikázott, zászlós kormánykommunikáció...
A munkáltatók zömével ellentétben nem mondom, hogy nem kell emelkednie a minimálbérnek, sőt nagyon is kell azzal párhuzamosan, hogy valóban csökkenjen a munkáltatók adóterhe, nem csak szavakban. Ahhoz, hogy a lakosságnak legyen mit költenie s így valódi munkahelyek jöhessenek létre, nagyon is kellenek a béremelések, de elsősorban a szégyenletes minimálbér emelése. Ez viszont csak akkor teljesíthető a munkáltatók részéről, ha elviselhetővé válik számukra az adóteher. Jelenleg például, a munkáltatónak egy minimálbéres alkalmazott után 31.200 forint ilyen-olyan járulékot kell perkálnia... Ezzel a "24.500 forintos" kamu minimálbér emeléssel gyakorlatilag az történik, hogy a munkáltatónak muszály fizetni 24.500 forinttal többet a minimálbéresnek, akitől aztán a kormány elvesz 20.500 forintot még mielőtt meg is kapta volna és csak 4 ezer forint béremelést hagy a zsebében. Olyan ez, mintha valóban csak 4 ezer forintos minimálbéremelés lenne, miközben 20.500 forinttal van megemelve a munkáltatók terhe, vagyis a minimálbéres kapott egy jelentéktelen béremelést, a munkáltató pedig egy jó nagy pofont. Mi ez, ha nem a hazai vállalatok további ellehetetlenítése? Persze lehet mondani, hogy a multinacionális cégekre is vonatkozik ez a minimálbér emelés, csak hogy ők köztudottan mindenféle különleges adókedvezményeket élveznek nálunk (az államtól ingyen kapott különféle infrastruktúrák mellett) és még a kevés befizetett adójukból is sokat visszaigényelhetnek, például "kutatás és fejlesztés" ("research & development") címen.

Valóban kell emelni a minimálbért, nem csak szavakban, vagyis nem kellene ismét hülyének nézni mindenkit azzal, hogy amit egyik kézzel adunk, azt visszavesszük a másikkal. A hazugság előbb-utóbb kiderül (amikor például kézhez kapja a minimálbéres az első "emelt" fizetését), és -ha bár ezt talán nem igen képesek megérteni az átlag politikusaink- az csak fokozza az átlagemberek elkeseredését és bizalomvesztését a kormányban és az államban... ami szinte garancia arra, hogy tovább is meneküljön az országból, aki csak tud.

Szélvéső 

http://amagyaroldal.hu/dokumentumok/kepeim/4euminim%C3%A1lb%C3%A9r.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése