2013. január 11., péntek

Jó Étvágyat!

A FATAH megbékélt a HAMASZ-szal


A FATAH és a HAMASZ palesztin csoportok vezetői - Mahmud Abbász és  Háled Mesál - megállapodott Kairóban, hogy azonnal megkezdik a megbékélést.

A közvetítő szerepet vállaló Egyiptom elnöki kancelláriája közölte, hogy a felek felújítják a konzultációkat a nemzeti egységkormány kialakítása témakörében. Egyezmény született a Palesztin Felszabadító Mozgalom reformálását szolgáló intézkedések kidolgozásáról.
Azóta, hogy 2007-ben a HAMASZ erőszakkal megkaparintotta a hatalmat a gázai övezetben, a két viszálykodó fél közötti viszonya rendkívül feszült volt.
(Oroszország Hangja)


A Hamász háborúra készül


A Felhőoszlop izraeli hadművelet nemrég ért véget, de állítólag a Hamász újabb harcokra készül. Palesztin hírek szerint a katonai szárny nemrég rakétateszteket hajtott végre. A rakéták hatótávolsága több tíz kilométer. Izraeli hírek szerint a rakéták iráni technológiák szerint lettek legyártva.
Malahi László

Izrael nem hajlandó engedményeket tenni a palesztinoknak

Izrael nem tesz semmilyen területi engedményt a palesztinoknak - jelentette be szerdán a zsidó állam miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu. "Tudjuk, hogy minden területet, amelyről távozunk, a HAMASZ és Irán kaparintja meg, ezt pedig nem engedhetjük meg" - mondta a politikus.

Korábban Netanjahu annak a véleménynek adott hangot, hogy a HAMASZ bármely pillanatban hatalomra kerülhet a palesztin autonómiában.

(Oroszország Hangja)


Az izraeli TV második csatornája szerint, Izraelben a világ több országának légierői nagyszabású hadgyakorlatot tartanak. A manőverekben csaknem száz vadászrepülőgép vesz részt.

A pilóták és a gépek néhány nappal ezelőtt érkeztek Izraelbe, ahol   tanulmányozni fogják a szíriai események összes elképzelhető forgatókönyvét, beleértve a lehetséges vegyi fegyverek alkalmazását is.

Izrael nem ad információt arról, mely országok pilótái vesznek részt a gyakorlatban. A múlt héten az izraeli TV közölte, hogy a manőverek során a bombázást és a légi harc technikáját fogják gyakorolni.

(Oroszország Hangja)


Az orosz hadgyakorlat Szíria partjainál lesz


A Földközi-, Balti-, Északi-, Fekete-tengeri flotta haditengerészeti gyakorlata január végén, a korábbi hírrel ellentétben Szíria partjainál fog zajlani. Állítólag már az összes flotta a Földközi-tenger térségében tartózkodik, Spanyolország, Málta, Görögország és Ciprus kikötőiben, ahol feltöltik ivóvíz- s élelmiszerkészleteiket... Január közepén az Ádeni-öbölben állítólag kalóztevékenység elleni gyakorlat lesz.
A gyakorlat egyik részét képezi az idegen tengeralattjárók felderítése és megsemmisítése Ka-27 helikopterekkel. A Nyugat már azzal gyanúsítgatja Oroszországot, hogy beleszólhat majd a szíriai polgárháborús helyzetbe. Miközben Oroszország nemzetközi szinten elutasítja külföldi beavatkozást...
Malahi László

A Hezbollah 5 ezer fegyverese csatlakozott al-Aszad hadseregéhez

A libanoni iszlámista csoport, a Hezbollah csaknem 5 ezer fegyverese lépte át a szíriai határt, hogy Basar al-Aszad csapataihoz k csatlakozzon és részt vegyen a felkelők ellen Damaszkuszban folyó harcokban - jelenti az Alwatan arab lap.

A lap értesülései szerint kifejezetten a Hezbollah tagjait terheli a felelősség az utóbbi napokban megölt 3 ezer ember haláláért. Azonban ezek az információk egyelőre nem erősítik meg más hírforrások.

(Oroszország Hangja)


Assad parancsba adta, hogy halála esetén bombázzák le Izraelt


Assad tábornokainak kifejtette elégedetlenségét, hogy a modern amerikai rakéta rendszerekkel a terroristák fenyegethetik a szíriai vezetést. Izraeli források szerint Assad tudatta a tábornokaival, ha Muammar Kaddafi sorsára jutna, hogy indítsanak rakétatámadásokat Izrael és Egyiptom ellen. Az egyiptomi vezetés azért bűnös, mert a főleg külföldi ellenzéket támogatja Szíriával szemben...
Malahi László



A NATO megerősítette, hogy megkezdte a Patriot telepítését Törökországban

A NATO megerősítette, hogy pénteken megkezdte a Patriot első légvédelmi rakéta-komplexumok telepítését Törökországban, a szíriai határ közelében. A hír megjelent az USA európai katonai parancsnokságának a honlapján. A csapatok és a felszerelések egy része már megérkezett az Incirlik légi bázisra.

November második felében Törökország megkérte a NATO-t, hogy bocsássa rendelkezésére a Patriot légvédelmi rendszert Szíria esetleges légi támadása visszaverésére. A NATO Tanács úgy döntött, hogy december 4-én megkezdi a rakéták telepítését

(Oroszország Hangja)


US atomtengeralattjáró balesete a Hormuz-szorosban


Az amerikai, ötödik flotta atomtengeralattjárója ma reggel öt órai helyi idő szerint ismeretlen hajóval ütközött a Hormuz-szorosnál. A tengeralattjáró elvesztette a periszkópját, mivel éppen akkor periszkóp-mélységbe tartott...
A periszkópot egy ismeretlen hajó aljának ütközve veszítették el, az atomreaktor nem sérült meg. Az ismeretlen hajó valószínűleg halászhajó lehetett, de az az az érdekesség, hogy légi felderítéssel az eset után a helyszínen nem találtak roncsokat.
Az állítólagos halászhajó tovább mozog a térségben, de segítségkérő jelzést nem adott le...
Malahi László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése