2013. január 10., csütörtök

Olaszországban túlzsúfoltak a börtönök

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította Olaszországot, hogy oldja meg a börtönökben uralkodó túlzsúfoltság problémáját.
Virgilio Balducchi, az olaszországi börtönlelkészek vezetője így nyilatkozott a témáról: „olyan ítéletet hoztak, amely megerősíti azt, amit évek óta mondanak a börtönökben szolgálatot teljesítők: a helyzet tarthatatlan.” Hangsúlyozta, hogy az állam nem tarthat fenn törvénybe ütköző helyzeteket olyan emberek esetében, akiknek éppen a nevelését, beilleszkedését kellene megoldania.

Az olasz börtönökben 66 ezer ember raboskodik, holott a befogadóképesség 46 ezer főre elegendő. A rabok 40,1 százaléka előzetes letartóztatásban van, ami nagyon magas arány: Franciaországban 23,7, Németországban 15.3 százalék az előzetesben raboskodók aránya.

A tábori lelkész szerint nem szabadna hosszú időn keresztül fogva tartani olyan embereket, akiknek vélt ártatlanságára még nincs cáfolat. Ezen túl pedig úgy véli, az alternatív büntetés irányába kellene haladni, le kellene győzni az előítéleteinket. Számadatok bizonyítják, hogy a visszaesés sokkal magasabb arányú a börtönbüntetést letöltöttek, mint az alternatív büntetési módban részesülők között – írja a SIR.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése