2013. március 8., péntek

Észak-Korea felmondja a megnemtámadási egyezményeket

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető arra szólította fel a katonákat, hogy készüljenek "a konfrontációra az ellenséggel". 

Észak-Korea hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót kapcsolatot - jelentette be pénteken a két Korea újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság.
A testület angol nyelvű közleményét a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség idézte néhány órával az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat foganatosított Phenjan ellen, amiért február 12-én újabb, immár harmadik nukleáris föld alatti robbantást hajtott végre, megszegve a BT korábbi határozatait.
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken meglátogatta azt a katonai egységet, amely 2010-ben tüzérségit támadást intézett a dél-koreai Jonpjong sziget ellen. Arra szólította az ott szolgáló katonákat, hogy készüljenek fel a "konfrontációra az ellenséggel". A két évvel ezelőtti incidens, amely négy halálos áldozatot és 18 sebesültet követelt, az egyik legsúlyosabb volt a két fél között az 1950-1953-as koreai háború óta.
A csütörtökön elfogadott új BT-szankciókkal a világszervezet vezető testülete tovább akarja nehezíteni az észak-koreai ballisztikus rakéta- és nukleáris fegyverprogramok finanszírozását, valamint az ezekhez szükséges anyagok beszerzését.
Az új intézkedések értelmében a világszervezet tagállamainak átfogó tilalmat kell életbe léptetniük az észak-koreai fegyverprogramokkal kapcsolatos alapokkal és vagyontárgyakkal kapcsolatban és nem engedélyezhetik, hogy a KNDK bankjai új fiókokat vagy irodákat nyissanak a területükön. Meg kell akadályozniuk az Észak-Koreába irányuló vagy onnan kiinduló nagyobb készpénzszállítmányokat is, amelyek gyakran a pénzügyi szankciók megkerülését szolgálják.
Néhány órával a BT-határozat elfogadása előtt Észak-Korea megelőző nukleáris csapással fenyegette az Egyesült Államokat. Két nappal korábban pedig azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet. Észak-Korea gyakorta ad ki ilyen kardcsörtető nyilatkozatokat, az elmúlt napokban azonban mindennapossá váltak fenyegetőzései. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése