2013. május 21., kedd

Szíriai hadsereg és a Hezbollah offenzívája

A szíriai hadsereg hatalmas offenzívát kezdett vasárnap a lázadó erők ellen négy fronton, jelentette a libanoni Al Mayadin tv-csatorna.
Kormány katonái megtámadták a stratégiai fontosságó Al Quşayr (Kuszeir) városát (Homs tartományban), valamint hadműveletek kezdődtek Hama tartományban, Bars régióban (Damaszkusz tartomány), valamint Darayaban Jordánia déli határán. A katonai szakértők szerint mindez eddig soha nem látott mértékű hadműveleteket jelent.
Egyes jelentések szerint a kuszeiri harcokban összesen 95 ember vesztette életét két nap alatt, köztük 4 polgári lakos, 56 lázadó fegyveres, 12 kormánykatona és a Hezbollah libanoni síita szervezet 23 tagja. A szíriai kormányhadsereg és a vele szövetséges Hezbollah vasárnap bevette a várost, amely már egy éve a felkelők kezén volt, és szívósan ellenállt a támadásoknak. A támadások megkezdése előtt több nappal a kormány felszólította a lakosságot a város elhagyására.
A szíriai lázadók minden fronton jelentős veszteségeket szenvedtek, a légierő és a tüzérség támogatásával a legjobban képzett harci részeket vetették be ellenük, amely a szíriai hadsereg, a kormány mellett harcoló miliciák és a Hezbollah elit haderejét jelenti.
A Hezbollah a legjobban képzett haderő az egész térségben, amely az izraeli hadsereget is alaposan megleckéztette a legutóbbi izraeli-libanoni háborúban, amit a zsidók azóta sem felejtettek el. Az amerikaiak intenzív tiltakozásba kezdtek a Hezbollah részvétele miatt, de természetesen ez a kutyát sem érdekli.

Újabb orosz fegyverszállítmány érkezett Szíriába



Amerikai tisztek szerint nemrég érkeztek meg azok a szállítmányok a szír kikötőkbe, melyeket Moszkva az Asszád-rendszer honvédő harcának támogatására küldött.
Moszkva a kormány támogatására hajóelhárító rakétákat küldött, melyekkel - nyugati szakértők szerint is - a szír haderő ellenállóvá válik az amerikai haditengerészet modernebb technikáival szemben is abban az esetben, ha a szír konfliktus következő lépése egy tengeri blokád lenne.
A New York Times szerint a szállítmány részeként Moszkva egy korszerű rakétairányító rendszert adott el Szíriának, illetve az orosz haderő által rendszeresített "Onix" rakéták export változatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése