2013. július 28., vasárnap

Az USA sziriai beavatkozásának előestéjén! A KPRF KB elnökének nyilatkozata

GA Zjuganovnak, a KPRF Központi Bizottsága elnökének nyilatkozata
Az amerikai kongresszus “zöld utat” biztosit a törvényes Szir kormány ellen harcoló fegyveres bandák amerikai megsegitésére.
A fegyverek szállitása már augusztusban megkezdődik. Washingtonban pedig már megszellőztették a Damaszkusz elleni közvetlen katonai akció terveit is, amely a bandák felfegyverzése mellett az USA légierejének bevetését irányozza elő a sziriai hadsereg és haditengerészet egységei ellen, valamint biztositana egy repülési tilalmi zónát, és a szir vegyi fegyverek ellenőrzése feletti irányitás átvételét.
Ezek a tervek és akciók arra a felgyorsult készülődésre utalnak, hogy az Egyesült Államok közvetlen katonai beavatkozásra készül a közeli jövőben egy-az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagja-szuverén állam ellen.
A nyilvánvaló célja a beavatkozásnak, hogy megdöntsék Bashar al-Asszad elnök legitim rendszerét, amelyre a már több mint két éve képtelen a világ minden tájáról összeverbuvált zsoldossereglet. A sziriai nép és szövetségeseinek ellenállásán megbukott a “Blitzkrieg” gyors győzelembe vetett reménye. Amerika viszont a saját fegyveres erőinek alkalmazásával egy újabb, elhúzódó konfliktust fog generálni.

Napról-napra válik egyre világosabbá a tény-csalódniuk kellett abban a reményükben, hogy a törvényes szir kormányt a zsoldosokkal sikerül megdönteni. A szir hadsereg hű maradt a törvényes kormányhoz, és sikerrel harcol a terroristák ellen! A magát Szabad Sziriai Hadseregnek tituláló terroristahad szétesett, a lakosságot fosztogató, gyilkoló bandákra hullott szét, egységét elveszitve nem jelent harci erőt. Ezt a tényt az amerikai elnök vezérkari főnöke Martin Dempsey is elismerve kijelentette: “Sziriában nincs életképes ellenzék!”
A sziria konfliktus kapcsán egyre nyilvánvalóbban mutatkozik meg az USA és szövetségeseinek képmutató magatartása. Aggódnak a nemzetközi jogok képzeletbeli megsértése miatt, miközben maga az Egyesült Államok agressziv lépések során igyekszik a háború után kialakult világrend megváltoztatására az erő elve alapján.
Az USA látszólag aggódik a civilek halála miatt, ugyanakkor bármilyen eszközt-még a vérontás növelése árán is-megengedhetőnek tart Bashar al-Asszad  kormánya megdöntése érdekében.
Az USA “minden csarkon rázza a csengőt” hogy a világ biztonságára a legnagyobb veszélyt a nemzetközi terrorizmus jelenti! Viszont elvtelen módon az USA maga képez ki terrorista csoportokat, akiket egy listán lehet jegyezni az Al-Kaidával és a Dzsabhat al-Nustrával.

Nem kétséges, hogy az USA nem szeretné a sziriai helyzet stabilizálását. Ők továbbra is káoszt szeretnének az országban, és kitartóan dolgoznak a világ térképének újrarajzolásán, különös tekintettel az amerikaiak által felügyelt Nagy-Közel-Kelet tervén.
Ha ezeket a terveiket meg tudják valósitani, az komoly veszélyt jelent Oroszországra nézve, amely viszont segiti Sziriát.

Az amerikai kongresszusnak ez a döntése nem szolgálja a béke ügyét. Ez a lépés egy kisérlet arra, hogy saját javukra forditsák meg Sziriában a helyzetet, és ezzel igazolják saját adófizetőik felé a CIA, a Pentagon, és a mögöttük álló azon neokonzervativ körök tevékenységét, amelyek meghatározzák az amerikai külpolitikát.
Ennek érdekében Washington még a gazdasági teljesitmény csökkenését is vállalja, csökkenti a kormányzati kiadásokat annak érdekében, hogy minden sajnálkozás nélkül dollármilliárdokat fordithasson a Sziria elleni katonai műveletekre.

Ha beavatkozási terveiket elkezdik megvalósitani, az megtorpedózza a nemzetközi Sziria-konferenciát, amelynek résztvevői lennének Oroszország és az USA is. Miközben tehát Amerika békekezdeményezéseket harsog-kiterjeszti a lázadók támogatását, és közvetlen katonai beavatkozásra készül a törvényes szir kormány megdöntése céljából.
Első pillantásra ennek a logikátlan amerikai politikának megvan a valós oka. Nem Amerika valódi tulajdonosai ülnek a Fehér Házban, hanem azoknak a globális és erőkoncentrált csoportoknak a képviselői, akik globális uralomra törnek.
Az Orosz Föderáció Kommunista Pártja támogatja az orosz külügyminisztérium erőfeszitéseit, amelyek a politikai megoldást célozzák Sziriában. Úgy véljük ugyanakkor, hogy az orosz vezetésnek határozottabb elvi álláspontot kell képviselnie, hogy azok érthetőbben és világosabban feleljenek meg a nyiltan felforgató USA politikára adandó válaszban.
Meg vagyunk arról győződve, hogy Oroszország továbbra is részt fog vállalni a szir védelmi képesség fejlesztésében, és minden politikai-diplomáciai támogatást megad Sziriának.

A Szovjetunió és Sziria között 1980 október 8.-án megkötött, és még mindig hatályos Barátsági és Együttműködési Szerződéssel összhangban hazánknak minden joga megvan, hogy megtegye azokat a szükséges intézkedéseket és lépéseket, amelyek garantálják Sziria integritását és szuverenitását.
Oroszország számára ezen intézkedések megtételekor rendkivül szem előtt tartandó az a körülmény, hogy Sziria egyike azon kevés szövetségesünknek, amik még megmaradtak az Orosz Föderáció számára ebben stratégiailag fontos térségben.
Kötelesek vagyunk támogatni a szir nép igaz ügyért vivott harcát az újgyarmatositók ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése