2013. július 28., vasárnap

Jó tönkrement a Szovjetunió! Kilencedik hónapja hízik az oroszok aranytartaléka

Elsősorban volt szovjet köztársaságok, köztük Oroszország növelte aranytartalékát a múlt hónapban, miközben két éven belül először csökkentette Törökország – közölte a Nemzetközi Valutaalap. Oroszország tradicionálisan jelentős felvásárlója az aranynak a belföldi piacon, 0,3 tonnával 996,4 millió tonnára növelte aranytartalékát júniusban. Az ország aranytartaléka ezzel kilencedik hónapja nőtt megállás nélkül, miközben a hetedik legnagyobb aranytartalékkal rendelkezik a világon.
Az arany ára június végén 1180 dollár is volt unciánként (1 uncia=31,1 gramm) az év eleji körülbelül 1700 dollár után. Az azonnali jegyzésű arany ára unciánként közel egy százalék árcsökkenéssel 1325 dolláron állt péntek este a New York-i tőzsde COMEX fémszekciójában. Több közép-ázsiai ország jegybankja is folytatta aranyfelvásárlását júniusban: Kazahsztán 1,4 tonnával 130,9 tonnára, Azerbajdzsán 2 tonnával 8 tonnára, Kirgizisztán 0,1 tonnával 3,3 tonnára növelte aranytartalékát.
A világon a 11. legnagyobb aranytartalékkal rendelkező Törökország jelentős aranyeladóként lépett fel a múlt hónapban. Júniusban 3,8 tonnával 441,5 tonnára mérsékelte tartalékát, 2012 júniusa óta ez volt az első csökkenés.
(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése