2013. augusztus 6., kedd

Kultúra határok nélkül

Szlovákiában is elszabadultak a cigányok A szlovákiai Nagymihályon (Mihalovce) és Korompán zavargások törtek ki szombat este, az egyik romatelepen. Mintegy száz, botokkal és vasrudakkal felfegyverkezett helyi cigány támadt egymásra. A nagymihályi cigányok közül mintegy 100 fős vasrudakkal, botokkal felfegyverkezett banda, deszkákat, botokat dobálva támadta, meg egymást.
Egy 27 éves cigány férfit késsel vállon szúrtak, egy rendőrt pedig deszkával vertek fejbe. A rendőrség itt is, mint a magyarországi Tiszaburán csak nagy erők bevetésével tudta a rendet stabilizálni az adott romatelep környékén, ahol mintegy 1800 semmirekellő él. Tiszabura körül pedig egyre több a rejtély. A legutóbbi hírek szerint magyarokat is megvertek a cigányhordák, amit a média szépen kihagyott a hírszolgáltatásából. Jászberényben szintén hasonló események zajlottak. A Jászberényi Rendőrkapitányság garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást két jászapáti nő ellen. Lehet látni, hogy nemcsak a magyar, hanem a szlovák hordák is elszabadulnak folyamatosan. Azonban a gond már európai, magyarán hamarosan meg kell hozni az egész kontinensre érvényes óvintézkedéseket ezen rákos daganatként az európai embereken élő ázsiai hordák ellen.
Ha ez nem történik meg, akkor el fog szabadulni a pokol hamarosan. De nem baj! Legalább rendezhetjük a számlát nemsokára. Mi készülünk…
Fazekas József


Az ENSZ elmarasztalta Szlovákiát a roma- és magyargyűlölet miatt

Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelentésben kritizálja Szlovákiát a szlovák sajtó és a szlovák politikusok részéről tapasztalható roma- és magyarellenes nyilatkozatok miatt

Az ENSZ faji megkülönböztetés elleni bizottsága azt javasolja Szlovákiának, hogy a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokért szabjon ki büntetést.

"A bizottságot továbbra is nyugtalanítja az uszító megnyilváulásokról szóló jelentések megnövekedett száma, melyek főleg romák, magyarok és idegen állampolgárok ellen irányulnak a sajtóban, interneten, közösségi hálózatokon és a sportban egyaránt" - áll a bizottság által megtárgyalt, kilences és tizes számú Szlovákiáról szóló jelentésében, a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöbölését célzó nemzetközi egyezmény teljesítésével kapcsolatban.

A bizottság ugyan tudomásul veszi például a nemzetiségek rádió- és tévéműsorokban való nyelvhasználatának támogatására elfogadott jogszabályokat, ám úgy véli, hogy további intézkedések szükségesek a sajtóban megjelenő gyűlölködő megnyilvánulások visszaszorítására.


"A bizottság javasolja, hogy a szerződő fél azonosítsa be azokat az egyéneket és csoportokat, amelyek gyűlöletet szítanak a kisebbségek és idegenek ellen, vizsgálja ki és büntesse meg a politikusok, kormánytagok és sajtómunkások gyűlöletbeszédeit" - áll a jelentésben.

Arra is felszólítja az ENSZ Szlovákiát, hogy fogadjon el tolerancianövelő, kulturális párbeszédet elősegítő és másság elfogadását segítő intézkedéseket, főleg az újságírók tekintetében.

Az ENSZ által megfogalmazott kritikára a szlovák belügyminisztérium reagált, mondván, hogy Szlovákia a "Szélsőséges megnyilvánulások elleni harc koncepciója 2011-2014" címet viselő stratégiával küzd a sajtóban, interneten és közösségi hálózatokon megnövekedett számú uszító megnyilvánulások ellen.

"A koncepcióból következő feladatok hatékony teljesítése hozzájárul ezen megnyilvánulások bármely formájának visszaszorításához a médiaeszközökben" - véli a minisztérium.

A Szlovákiáról szóló, kilences és tizes számú jelentéseket még februárban tárgyalta meg a bizottság, a svájci Genfben. A tárgyaláson a szlovákiai ENSZ-delegáció is részt vett, Fedor Rosocha, Szlovákia állandó ENSZ-képviselője vezetésével, de Peter Pollák romaügyi kormánymegbízott, valamint minisztériumok képviselői is részt vettek rajta.

A bizottság az ENSZ egyik szerződéses szervezete, 18 független szakértőből áll. Fő feladata a szóban forgó, rasszizmus visszaszorítását célzó nemzetközi egyezmény alkalmazásának ellenőrzése. A kilences és tizes számú, Szlovákiáról szóló jelentés a 2009-2012-es időszakot öleli fel.
http://kitekinto....olet_miatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése