2013. október 12., szombat

Bloomberg megjósolta a világgazdaság apokalipszisét


Az USA még mindig nem tudott dűlőre jutni a költségvetést illetően. Ez viszont érint egy másik nagyon fontos kérdést, mégpedig az államadósság plafonjának emelését. Az amerikai hírek hiányában pedig a világpiac kezd nyugtalanná válni.
A Bloomberg ügynökség egy globális apokalipszist jósol, ha az amerikai kongresszusban nem tudják megtalálni a kompromisszumot október 17-ig, amikor is az USA költségvetésében összesen 30 milliárd dollár marad, ami a legnagyobb gazdasági nagyhatalom fizetésképtelenségével egyenlő.
Az üzleti világ egyik legelismertebb ügynöksége, a Bloomberg a világgazdaság csődjét jósolja, amennyiben az USA bejelenti a fizetésképtelenséget. Az elemzők összehasonlítják a Lehman Brothers befektetési bank 2008-as csődjét az ország fizetőképtelenségével és azt állítják, hogy most minden rosszabb lesz. Akkor a Lehman Brothers csődje a nagy gazdasági világválság óta az USA legnagyobb recesszióját indította el és a globális pénzügyi válság kiindulópontjává vált, amelyet a világ még a mai napig nem hevert ki.
Amennyiben az USA nem fogja kifizetni a számláit, az a pénzpiacok destabilizációjához vezet Brazíliától egészen Zürichig, a dollár elértéktelenedik és a világgazdaságot a „világ végéhez” sodorja – vélik a Bloombergnél.
A Kongresszusnak az ország megmentésére 9 napja maradt. Ugyanakkor továbbra is ellentét van a republikánusok és a demokraták között. Sok elemző nem osztja a Bloomberg pesszimizmusát, amelyet korainak tartanak. Szerintük a fizetésképtelenségre nem kerül sor. A republikánusok és a demokraták előbb vagy utóbb megállapodnak a költségek lehetséges csökkentéséről és az államadósság plafonjának emeléséről is – feltételezi az Arbat Kapital cég elnöke, Alekszej Golubovics:
Az, hogy az államadóssági plafont nem tudják nem megemelni, egyértelmű a komoly közgazdászok és a pénzpiacok szakemberi számára, éppen ezért nem beszélhetünk az USA fizetőképtelenségéről. Amerikában megtalálják a módját, hogy megegyezzenek és folytassák az állami költségek kifizetését. A legjobb esetben a republikánusok nyomására faragnak egy kicsit a költségvetésen, a legrosszabb esetben pedig a republikánusok megadják magukat.
Abban, hogy az USA fizetőképtelensége kevéssé valószínű, nem kételkedik egy másik befolyásos hitelminősítő intézet, a Moody’s igazgató-helyettese, Raymond McDaniel sem. A fizetések leállítását fikciónak nevezi és a két évvel ezelőtti eseményekre hivatkozik. Akkor az államadósság plafonjának emelése szintén sokáig nem dőlt el a két párt szembenállása miatt, végül azonban megegyezés született.
(Oroszország Hangja)

Csődre készülnek az amerikai bankok – Lesz-e dominó hatás, mely a magyar bankokat is eldönti?


Csődre készülnek az amerikai bankok_

“Most bizonyosodik csak be fehéren és feketén, – hogy a nagy bankok végeredményben az államon élősködnek. – Az államon, vagyis magát az államot alkotó országon és népen.”

- Hír és vélemény -
“Vészforgatókönyveket készítenek a legnagyobb amerikai bankok és befektetők, hogy kezelni tudják az 5000 milliárd dolláros amerikai repópiac megingását, amennyiben az amerikai kormány felfüggeszti kifizetéseit a kincstárjegyek esetében ” – írja a Financial Times nyomán a Portfolio.hu.
“A repópiac a bankok egyik legfontosabb pénzpiaci finanszírozási területe. A bankok, pénzpiaci alapok, biztosítók és más befektetők itt rövid távú finanszírozási ügyleteik során kincstárjegyeket helyeznek el egymásnál fedezetként. Amennyiben az állami adósságplafont nem emelik meg, Washington felfüggesztheti a kifizetéseket ezekre az értékpapírokra, és a fedezetek értéküket vesztik.”
Hogy jobban megértsük a repópiaci kereskedelmet, némi definíció a repóról, a pénzügyi lexikonokból:
“A Repo, az értékpapír-kereskedés azon fajtája, mely során a szerződésben a jövőbeli visszavásárlást is rögzítik, tehát a rövid lejáratú futamidő végén újra a régi gazdájához kerül az értékapír.
A repo értékpapír-visszavásárlási megállapodás. Két ellentétes irányú adásvételi ügylet együttese, melynek keretében az eszköz (legtöbbször állampapír) a jelenben gazdát cserél, s egyúttal egy jövőbeli, ellentétes ügyletet is megkötnek meghatározott időpontra és ár mellett. Célja rövid futamidejű hitelnyújtás, illetve betételhelyezés.” (Wiki)
A befektetők fókuszába kezdetben az október 17-ét követő napokban lejáró kincstárjegyek kerültek (ekkor fogyhat el a költségvetés pénze), de a republikánusok csütörtöki javaslata után (amely átmenetileg megemelné az adósságplafont), egyre inkább a novemberben és decemberben lejáró kincstárjegyekre terelődött a figyelem.
Most bizonyosodik csak be fehéren és feketén, – hogy a nagy bankok végeredményben az államon élősködnek. – Az államon, vagyis magát az államot alkotó országon és népen.
Bár most már próbálnak más megoldást keresni, hiszen egy vezető bankár a brit lapnak elmondta: három nagy repóforgalmat bonyolító partnerbank is arra kérte társaságát (egy nagy amerikai befektetési bankot), hogy kezdjen el gondolkodni, miként módosíthatják repóügyleteiket, hogy a rövid lejáratú kincstárjegyeket valami mással helyettesítsék.
Csakhogy itt valószínűleg egy gond lesz: nem igazán fogják tudni mással helyettesíteni a repoügyleteket, – legalábbis nem olyan számukra jövedelmező és extraprofitot hozó ügyletekkel, – mint amilyenekeket a fejőstehénnek számító államról húztak le.
Ráadásul, a bankcsőd réme elidult Európába is. Az amerikai gazdasággal a legjobban egybeolvadt brit bankok is vészforgatókönyveket kezdtek el készíteni egy amerikai csődesemény esetére. – Azám, csakhogy a bankcsődök veszélye nem biztos, hogy megmarad a Brit-szigeteken. – Könnyen átléphet a kontinensre is, – hiszen a brit bankokhoz szorosan kapcsolódnak a németek, – azokhoz az osztrákok, – és hopp, – már el is érkeztünk Magyarország határaihoz.
És az idevezető utakat, meg a továbbiakat az országban, – akár a gyorsan dőlő dominósor, – elfeküdt bankok romjai szegélyezhetik majd.
Szabad Riport Tudósító Iroda



Világméretű katasztrófára figyelmeztet a Világbank elnöke


Jim Yong Kim fölszólította az amerikai kormányzatot és a republikánusokat, hogy sürgősen oldják meg az amerikai költségvetés körül kialakult patthelyzetet, különben világméretű gazdasági katasztrófát okoznak.

Az Egyesült Államok már csak néhány napra van attól, hogy világméretű gazdasági katasztrófát okozzon – mondta Jim Yong Kim újságíróknak Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlésének végén. “Öt nap választ el bennünket egy nagyon veszélyes pillanattól” – fogalmazott a Világbank vezére.
Ha a Demokrata Párt és a republikánusok legkésőbb csütörtökön nem jutnak megállapodásra az amerikai államadósság törvényben rögzített maximális mértékének, az úgynevezett adósságplafonnak a megemeléséről, az Egyesült Államok technikai értelemben csődbe jut.
Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek – mondta Jim Yong Kim. Szavai szerint ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék.
A republikánusok és a demokraták október 17. fenyegető közelsége ellenére szombaton sem jutottak közelebb a megállapodáshoz.
(Hiradó)

Most, hogy a lebegőben van az USA (szerintünk valószínűtlen) BEISMERT csődje, talán érdemes utánanézni, hogy kiknek fájhat a feje az esetleges fizetésképtelenség miatt.
Az összesen 16.8 billió dollár értékű amerikai tartozom neked cetlik tulajdonosai:
(A négyzetek mérete arányos a befektetés mértékével.)
govdebt.gif Házon belül (kék, illetve barna színnel jelölve)
- Az amerikai jegybank (FED): 2100 milliárd dollár
- Társadalombiztosítás: 2600 milliárd dollár
- Szövetségi és katonai nyugdíjalapok: több mint 1000 milliárd dollár
Magánszemélyek, biztosítók, brókercégek, bankok, takarékszövetkezetek, állami és önkormányzati nyugdíjalapok, magánnyugdíjpénztárak, államok és önkormányzatok, befektetési alapok nagyjából 5500 milliárd.
Az USA jelentősebb külföldi hitelezői (2013 júliusi adatok):
Az USA jelentősebb külföldi hitelezői
Kína- Japán- Brazília- Tajvan- Svájc- Belgium- Egyesült Királyság- Luxemburg- Oroszország- Hong Kong- Írország- Szingapúr- Norvégia- Kanada- Mexikó- India- Németország- Törökország-Dél-Korea-Franciaország-Thaiföld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése