2013. november 29., péntek

Franciaország felszámolja a cigánytáborokat és kilakoltat 800 bevándorlót

Amint az európai országban a cigány népességgel szembeni vitatott bánásmód folytatódik, a francia hatóságok kilakoltattak mintegy 800 cigány bevándorlót egy észak-franciaországi táborból.
Szerda hajnalban körülbelül 300 rendőr támadta meg a cigánytábort Saint-Ouenben, párizs külvárosának északi részén, cigányok százait – beleértve nőket és gyerekeket is – kényszerítve a hely elhagyására. A megtisztított putrinegyed az ország egyik legnagyobb tábora volt.
„Nem tudom hová fogok menni” – mondta Cassandra Punca, egy 22 éves, eredetileg bukaresti származású, négygyermekes anya, aki három hónapig élt a táborban. „Nincs pénzünk, ide jöttünk Franciaországba, hogy legyen mit ennünk” – tette hozzá. A „Cigányok hangja” (La Voix des Roms) nevű cigány-jogvédő szervezet kritizálta a kilakoltatást, annak „brutális mivolta” végett, s mert „a tél kezdetén emberek százait tették az utcára”.
Manuel Valls a francia belügyminiszter szeptember 24-én azt mondta, hogy a mintegy 20.000 cigány bevándorlót, akik a francia városok körül ideiglenes táborokban helyezkedtek el, soha nem tudják a francia társadalomba integrálni, így a határokhoz kellene őket szállítani, hogy visszaküldhessék őket Romániába és Bulgáriába.
Állítólag (mi sajnos biztosan tudjuk – szerk) a kelet-európai Románia és Bulgária ad otthont a cigány nép legnagyobb részének.
2012-ben körülbelül 37000 bevándorlót (legnagyobbrészt cigányokat) deportáltak Franciaországból, mely 12 százalékos növekedést mutat a 2011-es adatokhoz képest.
Franciaország döntését, miszerint erővel kiürítik a cigánytáborokat és az embereket visszaküldik hazájukba, erősen kritizálta az ENSZ Emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay.
Molnár Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése