2013. december 29., vasárnap

Volgográdi terrorista merénylet: rengeteg a halott!

Hivatalos közlés szerint legalább 13, sajtóértesülés szerint tizennyolc ember meghalt és mintegy ötven megsebesült egy robbantásos merényletben a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán vasárnap.
A helyi terrorellenes bizottság tájékoztatása szerint a robbanóeszközt öngyilkos merénylő hozta működésbe közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tíz körül a központi vasútállomás bejáratánál. A feltételezések szerint egy nő volt a merénylő. Az elektronikus biztonsági kapun nem tudott áthaladni, ezért ott hajtotta végre a robbantást, amelyet a hatóságok terrorcselekménynek minősítettek.
A Rosszija 24 állami hírtelevízióban bemutattak több mobiltelefonnal készített felvételt is, amelyeken jól látszik a robbanáskor keletkezett tűz. Az épület bejárati oldalánál a földszinten és első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció ereje.
Szemtanúk beszámolója szerint a pályaudvaron és környékén tartózkodó emberek pánikba estek, az épület előtt holttestek hevertek. A hatóságok a mentés miatt lezárták a vasútállomást és további esetleges robbanószerkezetek után kutatnak.

Idén október 21-én ugyanebben a városban hét ember életét oltotta ki egy muzulmán nő, aki egy városi buszon robbantotta fel magát.

Volgográd közel fekszik a többségében muzulmánok lakta Észak-Kaukázushoz. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaságokban szinte mindennaposak a szélsőségesek merényletei. Doku Umarov csecsen hadúr idén júliusban arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a Szocsiban február 7-én nyíló téli olimpia megrendezése ellen.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése