2014. március 5., szerda

Március 7-én dőlhet el Ukrajna sorsa?

Március 7.-én esedékes a FÁK tagállamainak rendkívüli miniszteri ülése Kijevben, ami a jelenleg az elnökséget viselő Ukrajna kezdeményezése volt. A közelmúltban lezajlott fegyveres hatalomátvétel Ukrajna nemzetközi kapcsolatai terén is bonyolítja a helyzetet. Ennek ellenére a FÁK tagállamainak képviselői Kijevbe érkeznek, ha az illegitim kormány addig nem tesz újabb bejelentést ezzel kapcsolatban, amiben lemondaná a találkozót.
A jelenlegi információk szerint mindegyik tagállam képviseltetni fogja magát. A találkozó eredménye, valamint, hogy az illegitim kijevi kormány hajlandó-e lebonyolítani a rendezvényt, sok mindent eldönt majd. Ennek ellenére az igazi kérdés inkább az, hogy a FÁK tagállamai elismerik-e a kijevi tárgyalófeleket, mert ezzel részben a kijevi kormány legitimációját is elismernék.
A rendezvény kapcsán már felmerültek olyan értesülések, miszerint Ukrajna kilépne a FÁK-ből, és az amerikai hitelért cserébe megkezdenék a NATO rakétarendszerének telepítését Ukrajnában. Ukrajna belorussziai nagykövete kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy kilépnek-e a közösségből, vagyis okkal feltételezhető, hogy a kijevi helytartók már a NATO együttműködés előkészítésén dolgoznak.
Csakhogy az illegitim kijevi kormánynak nemhogy felhatalmazása nincs a NATO behívására, de az országban még mindig Janukovics a legitim államfő, a helytartói kormány által felvett Európai Uniós hitel, IMF hitel és az amerikai hitel szerződése sem érvényes. Emellett, Janukovics elnök korábban megkérte Vlagyimir Putyin elnököt, hogy küldjön orosz csapatokat az országba az alkotmányos rend helyreállítása céljából. Ha a NATO megkezdi a bevonulást Ukrajnába, az az ország elleni katonai agressziónak minősül.
A március 7.-i rendezvény lebonyolításának mikéntje meghatározza majd az ország sorsának további alakulását. Ukrajnának jelenleg még mindig az államfő által aláírt szándéknyilatkozata van az ország vámuniós csatlakozásáról, amit egy illegitim kormány által bejelentett gyors nyugati átmenet nem tud érvényteleníteni.

http://www.hidfo.net/2014/03/05/marcius-7-en-dolhet-el-ukrajna-sorsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése