2014. június 8., vasárnap

A kikapcsolt telefonokat is le lehet hallgatni - mit tegyünk?

Edward Snowden, aki leleplezte az USA a világot átfogó megfigyelési programját, a múlt héten közzétette a kikapcsolt telefonok lehallgatásának módszerét. Ezt a módszert az NSA (National Security Agency) előszeretettel alkalmazza már több mint egy évtizede. Snowden szerint létezik az az eljárás, amivel az okostelefonok egy ún. ál-kikapcsolt állapotba kerülhetnek, de a mikrofonuk működik, és bármelyik alkalmazást  -okostelefonok esetében-  el tudják rajta indítani az ügynökségek.
Hídfő.net | A kikapcsolt telefonokat is le lehet hallgatni - mit tegyünk?
Ami nem hat az újdonság erejével, az az a tény, hogy az ügynökségek már több mint egy évtizede tudják a mobiltelefonokat megfigyelésre, és 2-3 méter eltéréssel a mobiltelefon helyzetének meghatározására használni.
2004-ben az NSA már rendelkezett azzal az eljárással, amivel meg tudták határozni mobiltelefonok helyzetét, annak ellenére, hogy a telefonok kikapcsolt állapotban voltak. Az első katonai felhasználása is akkor történt, az Irakban harcoló amerikai katonáknak adtak célszemélyekre tippeket a mobiltelefonjaik cellainformációi alapján. Több al-Kaida tag esett áldozatul ennek, mert a tartózkodási helyük meghatározásával nem volt nehéz végrehajtani célzott rajtaütést, akár kis létszámú alakulattal is. Ezt azóta továbbfejlesztették.
2006-ban elkezdett az FBI használni egy olyan eljárást, amivel távolról be tudták kapcsolni a mobiltelefonok mikrofonjait, és ezáltal hallhatóvá váltak a pár méteres sugarú körben folytatott beszélgetések.
A jó hír, hogy iPhone tulajdonosoknak lehetőségük van egy eljárásra, amivel megakadályozhatják, hogy bárki lehallgassa a privát beszélgetéseiket, akkor is, ha a telefon a közelben marad. A telefont ún. DFU módba kell kapcsolni, ez ugyanaz az állapota a telefonnak, mint amikor firmware frissítést hajtanak végre rajta, továbbá a jailbreak eljárásnak is ez a kezdeti lépése. A DFU mód egy alacsony áramellátottsági állapot, ami lehetetlenné teszi a telefon távoli használatát.
A DFU mód bekapcsolásának lépései:
1. Nyomjuk le a bekapcsolás gombot, és tartsuk lenyomva 3 másodpercig.
2. Miközben nyomva tartjuk a bekapcsolás gombot, nyomjuk mellé le a "home" gombot is. "Home" gomb: az egyetlen gomb a képernyő alatt iPhone telefonokon.
3. 10 másodperc után eresszük el a bekapcsolás gombot, de a "home" gombot továbbra is tarsuk lenyomva. A telefon további 15 másodpercen belül DFU módba kerül, és nem reagál se a "home", se a bekapcsolás gombok lenyomására.
A DFU módból való kilépés:
Miután megbeszéltük az évszázad olajüzletét a DFU módba kapcsolt iPhoneunk közvetlen közelében, elképzelhető, hogy vissza akarjuk kapcsolni a telefont, hogy pizzát rendeljünk. Ilyenkor a DFU módból úgy lehet kilépni, hogy egyszerre nyomjuk le a "home" és a bekapcsolás gombokat egészen a Apple logó megjelenéséig.
Nagy Kálmán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése