2008. szeptember 7., vasárnap

A brit kormány fellép a spekulánsok ellen


The Times
A brit pénz- és tőkepiacot ellenőrző Pénzügyi Szolgáltatások Felügyelete példátlan határozatot hozott, és megtiltotta, hogy a hedge fundok és az egyéb nagy kockázatú, spekulatív befektetési alapok a bankpapírok árfolyamának további esésére játszva a következő három hónap során short pozíciókat nyissanak - írja a londoni napilap.
A hatóság azt reméli, hogy a döntés megakadályozhatja a bankrészvények további zuhanását és az újabb csődöket. A brit döntéssel egyidőben az amerikai pénzügyi ellenőrzőszervezetek is bejelentették, hogy vizsgálni kezdik, nem játszottak-e szerepet szabálytalan spekulációs ügyletek a Goldman Sachs, a Lehman Brothers és a Morgan Stanley összeomlásában. Egyúttal arra is kötelezik a befektetési alapokat, hogy hozzák nyilvánosságra, jelenleg mennyi nyitott short pozíció van portfoliójukban.
A részvények esésére spekuláló short pozíciók nyitása nem szabálytalan, azt viszont tiltja a törvény, hogy az árfolyamesésben érdekelt spekulánsok álhírek terjesztésével tegyenek szert nyereségre. „Az amerikai és a brit pénzügyi hatóság felhívták rá a figyelmet, hogy a spekulációs szándékkal nyitott short pozíciók hozzájárulhatnak a nehéz helyzetben lévő bankok katasztrófájához."
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article4783761.ece

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése