2008. szeptember 7., vasárnap

Véget ért Amerikai korszaka?


Die Presse
Egyre több jel mutat rá, hogy véget ért az amerikai hegemónia korszaka - írja az osztrák konzervatív napilap. A szuperhatalom túlságosan maga alá gyűrte a világot, tetőzik a pénzügyi válság, és új nagyhatalmak tűnnek fel a láthatáron. A bankrendszer recseg-ropog, a részvények árfolyama zuhan, az államadósság nő, Amerika külpolitikai befolyása csökken.  
Abban  pártállásra való tekintet nélkül mindenki egyetért, hogy a hanyatlás nyilvánvaló. Amerikában mindenki arról beszél, hogy az egypólusú világrend korszaka lezárult. Richard Haas, a Council of Foreign Relations elnöke non-poláris világról cikkezik, a neves elemző, Robert Kagan, John McCain politikai tanácsadója pedig a demokráciák és diktatúrák harcának feléledéséről beszél.
A félelem nem újkeletű. Amerika a második világháború óta a negyedik nagy válságot éli át. Az első 1957-ben következett be, az orosz szputnyik sokk után, a második a hetvenes években az olajválság idején, a harmadik pedig a nyolcvanas évek végén, a japán cégfelvásárlási láz éveiben. A negyediket a mostani pénzügyi válság gerjeszti.
Amerika persze sok nehéz időszakot túlélt már, és gazdasági-katonai vezető ereje ma is megkérdőjelezhetetlen.  Még mindig  a világgazdaság motorja: az Egyesült Államok gazdasága a világ össztermelésének egynedét állítja elő. Kína még 2025-ben is csak az amerikai nemzeti össztermék felét lesz képes produkálni, technológiai téren pedig az Egyesült Államok behozhatatlan marad. A világ tíz legjobb egyeteme közül hét Amerikában van, és amíg Kína, Japán, Oroszország és Európa több országa népesedési gondokkal küzd, addig az Egyesült Államokban folyamatosan és egyenletesen nő a népesség.
Ami a haderőt illeti, Amerika katonai kiadásai magasabbak, mint az őt követő 14 országé együttvéve. Igaz, az óriás olykor tehetetlen. Iránnal szemben nem sikerült érvényre juttatni akaratát, és Oroszország katonai akcióit sem tudja megakadályozni. Amerikának lassan el kell fogadnia, hogy nem demokratikus országok is érhetnek el gazdasági sikereket érhetnek.
Amerika nehézségeit mélyíti, hogy az ország az utóbbi években óriási mértékben eladósodott. Az államadósság elérte a 9000 milliárd dolláros határt, ami rendkívül kiszolgáltatottá teszi az Egyesült Államokat. Mi történne, ha a kínaiak eladnák amerikai állampapírjaikat? Igaz persze, hogy a kínai gazdaság sem növekedhetne a hatalmas amerikai piac nélkül. A válságtünetek szaporodnak, és még nem dőlt el, hogy Amerika ismét talpra tud-e állni.

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/415168/index.do

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése