2008. szeptember 7., vasárnap

Kaszparov: Putyin romba dönti az orosz gazdaságot


The Wall Street Journal
„Az elmúlt héten kibontakozó globális tőzsdeválság megadta a kegyelemdöfést az orosz piacnak. Szerdán másfél napra felfüggesztették a tőzsdei kereskedést. A kormány 44 milliárd dollárt különített el három orosz bank megsegítésére. Az egyiket, a Gazprombankot Vlagyimir Putyin közeli barátja vezeti" - írja Garri Kaszparov, az orosz ellenzék vezére a New York-i lapban.
Kaszparov szerint az orosz tőzsdei zuhanás háttérben elsősorban nem a világpiaci válság, hanem az orosz gazdaság rossz állapota áll. Az oroszországi piaci helyzetet jól szemlélteti, hogy Rupert Murdoch amerikai milliárdos (aki egyebek között a The Wall Street Journal tulajdonosa) nemrég úgy nyilatkozott, hogy eladja orosz érdekeltségeit, mert a nyereséges vállalatokat „meglopja" az állam. Ahogy azt Mihail Hodorkovszkij sorsa is mutatja, Oroszországban a sikeres vállalkozók nincsenek biztonságban.
A jövő sem reménykeltő - véli Kaszparov. Medvegyev ugyan piaci reformokat és liberalizációt ígért a kampányban, de mára világossá vált, hogy Putyin központosító és autoritárius politikáját folytatja.
Több nyugati politikus pedig Putyin cinkosává vált, ahelyett, hogy a demokratikus intézményeket erősítené - véli Kaszparov. „Az orosz gázért és olajért cserébe erősítik az orosz vezetők legitimitását, azt a látszatot keltve, hogy Putyin és Medvegyev demokratikusan választott politikus, nem pedig maffiavezér." Silvio Berlusconi megakadályozta, hogy az EU szankciókkal sújtsa Oroszországot Grúzia lerohanásáért. Gerhardt Schröder volt német kancellár és Paavo Lipponen korábbi finn miniszterelnök, akik jelenleg a Gazprom tanácsadói, szintén minden befolyását latba vetette, hogy felmentsék az orosz vezetést.
Putyin orosz és külföldi támogatói jelentős gazdasági veszteségeket szenvedtek a május óta 57 százalékkal visszaeső tőzsdeindex miatt. Sokan csődbe mentek, de még mindig akadnak, akik abban bíznak, hogy a válság gyorsan lecseng, és minden marad a régiben.

http://online.wsj.com/article/SB122178456456654879.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése