2008. október 21., kedd

Németországban szegényebbek a szegények


Süddeutsche Zeitung

A Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet a jövedelmi különbségeket vizsgáló jelentéséből a müncheni lap a Németországra vonatkozó megállapításokat emeli ki. Az adatokból kiderül, hogy az elmúlt évek gazdasági fellendülését nem mindenki érzékelhette egyformán. Az OECD megfogalmazása szerint „az adókon és támogatásokon keresztül továbbra is érvényesülő állami újraelosztás dacára mélyült a szakadék szegények és gazdagok között".
A Német Gazdaságkutató Intézet a jelentést azzal árnyalja, hogy rámutat: a jövedelmi különbségek éppen a nagy fellendülés évében, 2006-ban nőttek meg, egy évvel később javult a helyzet, idén július óta viszont ismét kevés jóval kecsegtet a gazdasági helyzet.
Az OECD hosszabb időszakot vizsgál. 1995 és 2005 között Németországban erőteljesen széttartott a fizetések alakulása. Különösen a férfiak esetében tapasztalható, hogy a magas fizetések sokkal gyorsabban emelkedtek, mint az alacsonyak. Ezt az eltérést jövedelemadó és a támogatások egyharmadnyi arányban enyhítették, ami megfelel a 30 ipari államot (köztük Magyarországot - glóbusz.net) összefogó OECD átlagának.
A vagyoneloszlás még nagyobb szélsőségeket mutat Németországban: a felső tíz százalék birtokában van az összvagyon fele. A gyermekszegénység is jelentős mértékben nőtt az utóbbi években. 2005-ben a gyerekek tizenhat százaléka élt olyan családban, amelynek a bevételei alatta maradtak az átlagjövedelem felének.
Egyedül a tartós szegénység terén áll jobban az ország az OECD többségénél: a lakosságnak mindössze két-három százaléka mondható három évnél hosszabb ideje szegénynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése