2008. november 2., vasárnap

Permanens krízisátfedések

A válság próbára teszi Latin-Amerika társadalmait is
El Pais
Alig egy hete a guanajuantói gyáriparosok szervezete hívta fel a mexikói kormány figyelmét: ha idejekorán nem fordít nagyobb gondot a térségi gazdaság kiszolgáltatottságának kivédésére, akkor a külföldi tőle óhatatlanul kimenekül az országból, illetve visszamenekül a sokkal nagyobb biztonságot nyújtó Egyesült Államokba. A legfontosabb az lenne, ha központi intézkedésekkel a peso elértéktelenedését, dollárral szembeni hirtelen leértékelődését megakadályoznák - írja a Madridban megjelenő El País hasábjain Alicia González.
Pedig Mexikó gazdasága - és különösen a fővárostól északra fekvő területek, mint amilyen Guanajuanto is - mostanában jobb időket éltek meg, mint korábban. 2003 óta a termelés bővülése stabilan az 5 százalék fölött maradt, a munkanélküliség pedig 5 százalék alá esett, ami 37 éve nem történt meg Mexikóban. Akkor borult be az ég, amikor most szeptemberben az elemző-cégek 3 százalékra rontották az általános latin-amerikai növekedés 2009-es valószínűségét, ami a mexikói gazdaságra kivetítve alig haladja majd meg az 1 százalékot.
Mindez azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán - vagyis a G3-ak - krízise messzemenően befolyásolja Latin-Amerika gazdaságait is, mindazonáltal - írja a lap - nem hagyható figyelmen kívül, hogy a piacok azért nem egyöntetűek. Az 1998-1999-es ázsiai krízis, vagy Dél-Amerika 2001-2002-es válsága nem csak világméretű problémákhoz nem vezetett, de még a térség egyes országaiban is más és más intenzitással jelentkezett. „A térség rendkívül heterogén - idézi az elemzés Gerald della Paolerát, a párizsi egyetem professzorát. - Már jó ideje Mexikó egy másik ligában játszik, és ez egyre inkább Brazíliára is vonatkozik." Persze, ez a potenciális vesztesek ligája...
Ezt látszik igazolni - írja az elemzés -, hogy az amerikai Szövetségi Tartalék Bank (Federal Reserve Bank), a mexikói és brazil hasonló intézményekkel összefogva, illetve kiegészülve a Singapore-i és dél-koreai központi bankkal, a válság első jelére létrehoztak egy közös likvid pénzalapot annak érdekében, hogy egyensúlyt teremtsenek olyan térségekben, ahol rosszra fordulhatnak a dolgok. Ugyanaz a reakció ez, mint az IMF gyors lépéssel, mellyel 250.000 millió dollárt különített el a válság által leginkább sújtott dél-amerikai piacok megsegítésére. Nyilvánvalóan közöttük van, Mexikó mellett, Brazília és Columbia is.
Augusztus óta a mexikói peso 22 százalékos értékvesztést mutatott, a brazil reál 25 százalékosat. Latin-Amerika mintagazdasága, a chilei, nem tudta megakadályozni, hogy az ottani peso kiugróan 36 százalékkal értékelődjön le. Még az argentin peso tarja a legjobban értékét a maga 11 százalékos esésével. „E mögött - jegyzi meg az elemzés által megszólított egyik szakértő - több van, mint egyszerű félelem."
A legnyugtalanabb hír egész Latin-Amerika számára az egyre elérhetetlenebb külföldi tőke, ami leginkább azokban a költségekben tükröződik, melyekbe az új hitelek felvétele kerül, illetve a JPMorgan által megállapított, kockázati listán elfoglalt hely. A pénzügyi válság mindenütt felborzolta a kedélyeket, de sehol sem kerül annyiba, mint az olyan államokban, amelyek messze meghaladják kockázat szempontjából Chilét, Mexikót vagy Brazíliát. Ilyennek számít Argentína vagy Ecuador is.
A kormányok reakciói is sokat árthatnak, különösen az ottani piacokat életben tartó jelentős nemzetközi tőke vonatkozásában. Azt követően, hogy az argentin kormány gyorsan államosította a magánnyugdíj-pénztárakat, mindenki elfordult tőlük, és már Venezuela sem kíván hitelt nyújtani a finanszírozási problémák kiegyenlítésére, annak dacára, hogy Hugo Chávez szívesen költi pénzét politikai haszon és barátszerzésre.
Másrészt - állapítja meg az elemzés - színezheti, sőt alapvetően befolyásolni is képes a mai válságot az a jelentős átstrukturálódás, ami a latin-amerikai és karibi piaci kapcsolatokban az elmúlt öt-tíz évben végbement. Az itteni országoknak tradicionálisan az Egyesült Államok, illetve Európa volt a fő kereskedelmi partnere, de mára őket megelőzte a Csendes-óceáni térség, ahova a chilei export 36 százaléka irányul, Peru esetében ez 24, Brazília esetében 18 százalék. Az argentin export pedig 16 százaléka irányul ide. Ebben a partiban egyre inkább kiemelkedő játékosként Kína is megjelenik, mely teljes exportjának 7 százalékát a dél-amerikai térséggel bonyolítja. Bármilyen prognosztizálható kínai recesszió így kártyavárként döntheti le a déli kontinens gazdaságait.
Az elemzés felsorolja a további kockázati tényezőket, például azt, hogy bár Latin-Amerikában a feldolgozóipar messze elmarad nem csak Európától, de Ázsia fejlett országaitól is, mindazonáltal a világipar számára szükséges számos fém és természeti ásványanyag legfőbb forrása e kontinens. Viszont e téren is csökkennek az árak; az egyetlen kivétel a szénhidrogének idei ármegugrása, de ez is átmenetinek bizonyult, így Venezuela, Bolívia vagy Peru gazdasága ma már nem számolhat extrajövedelmekkel.
Viszont amitől el nem tekinthetnek, azok a jövedelmekben megmutatkozó óriási eltérések, amelyek eddig is valamennyi társadalmi feszültség gyúanyagát képezték, és ez nem lesz másként a következő évtizedekben sem. Jele ennek az erőteljes populizmus, amivel jó néhány itteni ország - Venezuela, Brazília, Peru stb. - elitje nem csak számol, de politikai kalkulációiból az soha nem is hiányzik. Aktuális világválság ide vagy oda, Latin-Amerika a glóbusz többi tájától abban különbözik, hogy ezek a krízisátfedések itt permanensen léteztek már évtizedek óta. A nemzetközi kataklizmák tehát ezeknek nem előidézői, ugyanakkor még tragikusabbá tehetik kihatásaikat.

http://www.elpais.com/articulo/semana/crisis/pone/prueba/Latinoamerica/elpepueconeg/20081102elpneglse_2/Tes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése