2008. december 18., csütörtök

Blair: vallás a globalizáció szolgálatában

The International Herald Tribune
„Ha nem sikerül összeegyeztetni a hitet a globalizációval, a világ nem csak veszélyesebbé válik, de a jólét globális növekedése is lelassulhat" - írja Tony Blair a párizsi székhelyű nemzetközi lap véleményrovatában. A volt brit miniszterelnök, a vallások közötti párbeszédet és együttműködést erősíteni szándékozó, illetve a globális szegénység felszámolására törekvő Faith Foundation alapítója szerint a különböző vallásoknak nem gyengítenie, hanem erősítenie kellene a globalizációt.
Tony Blair emlékeztet rá, hogy a vallás ma sem vesztett jelentőségéből, sőt a hívők száma a világ egyes részein nő. De míg a vallás és a vallások közötti dialógus elősegítheti a szegénység felszámolását, a fundamentalista szélsőségesek ennek az ellenkezőjére törekszenek. A modern világban a vallási sokszínűséget tényként kell elfogadnunk, ezért csak akkor remélhetjük az emberek békés egymás mellett élését, ha képesek elfogadni, sőt támogatni a más vallásúakat. A toleráns hit segíthet megerősíteni a globális társadalmat. „A másik lehetőség a feszültségekkel, konfliktusokkal és erőszakkal terhes világ."
A jelenlegi gazdasági válság is mutatja, hogy milyen fontos a bizalom: a globális gazdaság csak akkor lábolhat ki a jelenlegi helyzetből, ha az emberek bíznak egymásban. A nemzetközi terrorizmus elleni fellépés sikere is elképzelhetetlen a különböző vallású emberek közötti együttműködés nélkül - figyelmeztet Blair.
http://www.iht.com/articles/2008/12/18/opinion/edblair.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése