2011. október 28., péntek

Fantomversenyek készülhetnek? - Mi lesz a magyar sportolókkal a londoni olimpián?

Schmitt Pál dirigálása: leesett ikonok, - Gyárfás Tamás irányítása: fantom olimpiai kvalifikációs verseny
A következő nyári olimpiai játékok kezdetéig nagyjából kilenc hónap van hátra. A 2012. július 27-től, augusztus 12-ig zajló eseményekre Londonban kerül sor. Az angol főváros, amely a New-York, Tel-Aviv, Párizs szabadkőműves tengely egyik erős bástyája (ha nem a legerősebb, - a szerk., a XXX. Olimpia rendezője.
De ahhoz, hogy versenyzőink kijussanak az Olimpiára, meg kell szerezniük a megfelelő olimpiai kvótákat. Ám Magyarország nem áll jól a kvótaszerzésben. Egyelőre a hivatalos kimutatások szerint félszáz sportolónk részvétele a biztos. Pedig állítólag a háttér káprázatos: szinte az összes szövetség, és klub élén – nyíltan, vagy burkoltan – a kormányzópárt emberei állnak.
A XIV. olimpiai játékokat, 1948-ban (07.28-tól, 08.14-ig) szintén Londonban rendezték. Ezen 129 magyar résztvevő (108 férfi, 21 nő) volt jelen, és 10 arany, 5 ezüst, valamint 13 bronzérmet szereztek. Összesen 28 színes medált akasztottak a magyar sportolók nyakába, akkor. De, hogy 64 esztendő múltán, jövőre mennyit nyernek el majd, az még elválik.
Nos, láthatatlanban (is) borítékoljuk, hogy biztosan nem lesz közel harminc érem – utoljára 2008-ban Pekingben 11 jött össze (3, 6, 2). Kínában 174 sportolónk – 91 férfi, 83 hölgy – járt, valószínűleg ezt a határt sem sikerül túllépni, de előfordulhat, hogy a 1948-as londoniét (129), sem tudjuk elérni.
A MOB – Magyar Olimpiai Bizottság – honlapja szerint a cikk írásáig összesen 51 kvótával rendelkezik Magyarország (plusz a csapatsportágak közül a férfi és a női vízilabda válogatott indulása szinte biztosra vehető.) Lehet osztani, szorozni, mellébeszélni, de ez nagyon vékony eredmény.
Annak ellenére, ahogyan az imént írtuk; a szakszövetségek és klubok élén, nyíltan, vagy rejtve, de fideszes személy áll. Például az ABC sorrendben elől helyezkedő autó és motorsport szövetség első embere, Rogán Antal. A Bp. V. kerületi polgármester tény és való, hogy látható volt már párjával a motor nyergében, de sejtelmünk sincs arról, mennyit tudhat, mondjuk az oldalkocsis-szakágról. Az viszont tagadhatatlan, hogy alkata és magassága megfelelő lenne Forma-1-es pilótának.
(Bár mi most azért gondolunk nem éppen nagy szimpátiával Rogán úrra, mert az ő ötlete alapján a legnagyobb részt fideszes önkormányzatok, korlátlanul adóztathatják, sarcolhatják majd az embereket. - a szerk.)
Persze a politikusaink nagy része, az ország, a települések, a kerületek irányítása (?) mellett fenemód ért máshoz is. Ez alól természetesen a sport irányítása sem kivétel. Ha már olimpia, itt van Schmitt Pál. A köztársasági elnök 1983-1989-ig a MOB főtitkára, majd ezután 2010-ig az elnöke volt. Közben sok minden más pozíciót is betöltött. 1993 és 2002 között például diplomata volt Madridban, majd Bernben.
Ez idő tájt, a kilencvenes évek évek végén esett meg, és ezt saját szemünkkel láttuk, amikor a hazafelé tartó kisbusza Tata magasságában felborult, és bizony a „rakomány” között értékes ikonok is voltak… Láttunk, amit láttunk, de „csempészetre” természetesen gondolni sem mertünk…
Mint ahogy csalásra, vagy okirat hamisításra sem, éspedig az 1996-os atlantai olimpia előtt történtek kapcsán akár ez is felmerülhetett. Erre is kevesen emlékeznek (vagy emlékezhetnek).
A Gyárfás Tamás vezette úszószövetség 1996 júniusában „fantomversenyt” rendezett, és így juttatta az atlantai olimpia „kvótájához” a versenyzőket. Tömören a lényeg: a Magyar Úszószövetség több magyar úszót, egy meg nem tartott verseny – papíron a Komjádi uszodában - hamis eredményeivel juttatott ki az atlantai olimpiára. Az állítólagos úszóversenyen, amelynek időpontjául 1996. június 6–8-át jelölték meg, tizenegy ifjúsági korú úszó elérte – papíron legalábbis – az „olimpiai nevezés szintidejét”, és résztvevője lehetett a nyári játékoknak.
A több mint furcsa esetek felsorolásánál nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy Gyárfás Tamás (Fantom,) anno létrehozta a Sport Plusz OTP úszóklubot, amelynek elnöke a pénzintézet akkori és mostani vezetője, bizonyos Csányi Sándor volt, aki manapság az MLSZ dirigense. És akkortájt, a kilencvenes években Gyárfás Tamás a lapjában, a Sport Pluszban éppen a futballt ütötte-vágta, még álbundákat (Haladás-Csepel, 1989) is kitalált, hogy a focitól elriassza a támogatókat, így azokat az úszáshoz csalogassa… Ügyes.
Az viszont roppant kellemetlen volt, ahogyan a legutoljára olimpiai kvótát szerzett Berki Krisztiánnal kapcsolatban írogatott néhány tájékozatlan újságíró kolléga. Japánban, októberben világbajnoki aranyérmet nyert lólengésben, ám néhány újságíró megkérdőjelezte az olimpiai kvótáját.
Okoskodás helyett elő kellett volna venni a szabálykönyvet, amely szerint: „az olimpiai kvótához egy szeren érmesnek kell lenni, két másikon pedig az összes versenyző átlag pontszámának 85 százalékát kell produkálni.” Ez megtörtént. (Berki Krisztián tagja annak a 10 fős elit csapatnak, kikre a MOB potenciális éremszerzőként tekint, a 2012-es londoni olimpián.)
Kicsit még a tornánál maradva: ez a szövetség egy cseppet jelent a tengerben. Ugyanis, nem politikus áll az élén, hanem a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok, dr. Magyar Zoltán. Róla biztosan senki nem állíthatja, hogy testnevelésből megbukott. Viszont sok korábbi és mai politikai személyiség úgy fest, mint aki tornából fel volt mentve. Mégis dirigálnak…
Hát igen. Nem ennek kellene lennie a prioritásnak, de a sport, pláne egy olimpia közeledtével "látványos projekt”, lehet vele villogni, ki lehet tenni később az ablakba, stb.
Sorolhatnánk még, de ez nem az MSZP, az SZDSZ, és a Fidesz hibája külön-külön, hanem 22 évnyi tevékenységük együttesen. Csak az a problémánk, hogy ugyanazt a keringőt játsszák, mint mondjuk a futball élvonalbeli edzőink. Eredmény sehol, de a padra odaférnek mindig. Még, ha kevés az olimpiai kvóta, akkor is.
Az eddigi 51 kvóta sportági megoszlása:
Asztalitenisz (2)
Atlétika (3)
Birkózás (3)
Evezés (2)
Kajak-kenu (14)
Ökölvívás (3)
Öttusa (4)
Sportlövészet (3)
Úszás (17)
Plusz csapatsportágban: Vízilabda (1 plusz 1)
Nemrég jött a hír: Berki Krisztián mindenképpen ott lesz a londoni olimpián. A Nemzetközi Torna Szövetség nyilvánosságra hozta honlapján a játékokra kvótát szerzett versenyzők listáját, s a névsorban - a várakozásoknak megfelelően, a Tokióban vb-címét megvédő Berki neve is szerepel.
Ősér - Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése