2011. december 30., péntek

Indul a Déli Áramlat

Törökország végleges engedélyt adott a Déli Áramlat vezeték kialakítására a török gazdasági övezetben – jelentette be Vlagyimir Putyin miniszterelnök.
A szkeptikusok kételyei a Déli Áramlat gázvezeték kialakításának kilátásait illetően hiábavalónak bizonyultak. Elsősorban több résztvevő ország belpolitikai problémáival, valamint az EU úgynevezett harmadik energetikai csomagjával voltak kapcsolatosak. A csomag ugyanis arra kötelezte a csővezeték tulajdonosát, hogy biztosítsa független szolgáltatók számára a hozzáférést a vezetékhez, amit határozottan nem kívánt elfogadni az egyik kulcsbefektető, nevezetesen Oroszország. Moszkva végeredményben végleges megállapodásra jutott Ankarával energetikai fővezeték kialakításáról Törökország kizárólagos gazdasági övezetében.
Ez a két országnak az Európai Bizottság közreműködésével folytatott hosszas tárgyalásainak lett az eredménye. Vlagyimir Putyin köszönetét nyilvánította az intézménynek a támogatásért és kiemelte, hogy a Déli Áramlat összeurópai infrastruktúra-projekt, amelyik az uniós gázhiány csökkentésére irányul. Megjegyzendő, hogy az orosz Gazprom mellett a projektben részt vesz az olasz Eni, a francia EDF és a német BASF. A projekt összértéke 15 milliárd euróra becsülhető. A gázvezeték kialakítása előreláthatólag 2013-ben kezdődik, öt év múlva pedig a vezeték négy ágán mintegy 63 milliárd köbméter gázt fognak évente szállítani Európába.
Törökország engedélye a Déli Áramlat kialakítására garantálja a projekt sikerét – véli az Energetikafejlesztési Alapítvány igazgatója, Szergej Pikin.
„A projekt sikeres lesz, pláne hogy az EU és különösen annak déli része folyamatosan növeli a gázfogyasztást. Végeredményben a Déli Áramlat és más alternatív projektek számára is lesz kereslet. A közelmúltban egyezményt írtak alá gázvezeték kialakításáról, amelyik Azerbajdzsánból Törökország területén át az Európai Unióba haladna. Természetesen számolni kell a konkurenciával. De az a tény, hogy sikerül megegyezésre jutni oly távlati perspektívát illetően, bizonyítja: végeredményben mindezek a projektek sikeresek lesznek.”
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése