2011. december 12., hétfő

Mivel fenyeget a Duna elsekélyesedése?

Európa lakossága váratlan problémával találja magát szemben, írja a Novije Izvesztyija c. lap. Aszály miatt csökkent a Duna vízszintje, ami hatalmas vesztségeket okozhat egész Közép-Európának. Megbénult a hajózás a régió fővízi útvonalán, nagy hajózási társaságok hatalmas veszteségeket szenvednek, kisebb hajózási társaságok viszont csőd szélén állnak. Emellett, az utóbbi évek során most télen először a folyó egész hosszán befagyhat. A Duna partjai mentén horgon álló kis és nagy hajók láthatók. A szállítandó árut vasúton vagy közutakon kénytelenek szállítani.
Szakemberek állításai szerint, ha a víz szintje további 50 cm-re csökken, kénytelenek lesznek megállítani kompközlekedést Románia és Bulgária között. Több helyen a Duna annyira sekély, hogy látni lehet a második világháború alatt elsüllyedt hajók maradványait.
Már akadozik a lakosság és iparvállalatok villamos energiával való ellátása Szerbiában, ahol energia nagyobb részét vízerőművek biztosítják. Boszniában nemcsak villamos energiaellátás akadozik, hanem ivóvíz-ellátás is problémát jelent. Szarajevóban és más boszniai városokban éjszaka egyáltalán szünetel a vízellátás. Bukarest attól tart, hogy le kell állítani az egyetlen romániai atomerőművet Cernavoda-ban, mert a reaktor hűtésére a Duna és a Fekete-tenger közötti csatornából veszik vizet.
Komoly következményekkel járhat a szárazság a mezőgazdaság számára olyan országokban, amelyeken keresztül a Duna folyik.
Előrejelzések szerint Romániában jövőre búzatermés legalább 20%-kal lesz alacsonyabb. Még súlyosabb a helyzet Magyarországon, ahol az 500 milliméteres évi csapadékmennyiségből 2011. év 11 hónapja alatt csak 240 milliméter esett. Nincs kizárva, írja a Novije Izvesztyija lap, hogy a magyar kormány kénytelen lesz segítségért fordulni az EU-hoz, ami a jelenlegi helyzetben nem kívánatos.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése