2012. január 30., hétfő

Több mint 500 tüntetőt tartóztattak le Oaklandben

Oaklandben (USA) rohamrendőrök könnygázzal vertek szét egy újabb kapitalizmusellenes tüntetést, és több mint 500 tüntetőt letartóztattak.
A tüntetők vasárnap megpróbáltak benyomulni a Henry Kaiser Concention Center épületébe, de a rendőrök megakadályozták, ennek eredményeként tegnap 300 fő letartóztatására került sor. Később a tüntetők a városházához vonultak és megpróbálták azt "elfoglalni", ott további 200 embert tartóztattak le.
Hogy pontosan hány embert vittek be, azt nem lehet tudni, de a helyi rendőrök eddig példátlan számú letartóztatásról beszélnek. A hirtelen fellépésre azért került sor, mert az eddigi gyakorlattal szemben az "Occupy Oakland" tüntetés létszámban nem apadt, hanem folyamatosan egyre nagyobbra duzzadt a tömeg, és több kormányzati épületet is megrohantak.
A tömegben erős rendőrellenes hangulat uralkodott el, többen egyszerűen nekitámadtak a környéken tartózkodó rendőröknek. A tüntetők közül megkérdezettek többségében elítélik a rendőröket, amiért nem állnak a zavargók mellé, és a jelenlegi hatalmat védik. Többen azzal fenyegetőztek, hogy később rendőrőrsökhöz vonulnak, illetve a kikötő forgalmának blokkolását is tervezik.
Az oaklandi tüntetés jelszavai alapján az Occupy Wall Street tömegmozgalom folytatása, a bankok uralma, a korrupció ellen tüntetnek, de főbb hangadóik nemhogy a probléma gyökereit nem ismerik fel, de a jelenlegi rendszer leváltására valós, működő rendszerideával sem rendelkeznek. A tüntetések többnyire a rendőrök provokálásába torkollnak, az eddigi megmozdulások során összesen 6319 tüntetőt tartóztattak le a hatóságok.
Molnár István

Hétre nőtt az idei bankcsődök száma az USA-ban, miután a múlt heti három után ezen a héten újabb négy hitelintézetet zárattak be a hatóságok, mégpedig kettőt Tennessee, egyet-egyet pedig Minnesota és Florida államban.
Floridában a First Guaranty Bank & Trust ment csődbe. A bank a szeptember 30-ai adatok alapján 377,9 millió dollárnyi eszköz- és 349,5 milliónyi betétállománnyal rendelkezett. Utóbbit a CenterState Bank veszi át - közölte a betétbiztosító (FDIC), melynek 82 millió dollárjába kerül a bankcsőd.
Tennessee államban egyrészt a Tennessee Commerce Bank ment csődbe, melynek 1,19 milliárd dollárnyi eszköze és 1,16 milliárdnyi betétállománya volt. Utóbbit a Republic Bank & Trust veszi át - közölte az FDIC, melynek 416,8 millió dollárral kell helytállnia.
Ugyanebben az államban zárta be kapuit a BankEast, melynek 268,8 milliós betétállománya és 10 fiókból álló hálózata a U.S. Bancorp egyik egységéhez kerül. A bank 272,6 milliós eszközállománnyal rendelkezett szeptemberben, a betétbiztosítónak a csőd 75,6 millió dollárba kerül.
Minnesotában a Patriot Bank Minnesota ment csődbe a maga 111,3 milliós dolláros eszköz- és 108,3 milliós betétállományával. A betéteket és az eszközök nagy részét átveszi a First Resource Bank, az FDIC-nek így is várhatóan 32,6 millió dollárba fog kerülni az eljárás.
forrás: portfolio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése