2012. január 18., szerda

A Wikipédia 24 órás „sztrájkot” tart

2012 január 18-án a rendkívül közkedvelt Wikipédia nevű online enciklopédia angol nyelvű verziója 24 órás „sztrájkot” tart. Teszi ezt azért, mert ezen a napon az amerikai törvényhozás dönteni fog a SOPA és PIPA nevű törvénytervezetekről - és minden valószínűség szerint jóváhagyja majd őket.

A SOPA a „Stop Online Piracy Act”, vagyis az online „kalózkodás” elleni törvény, a PIPA pedig a „Protect Intellectual Property Act”, vagyis a szellemi tulajdont védő törvény rövidítése. A Wikipédia szerint mindkét törvény rosszul van megcsinálva, mert a kisebb web-oldalak védtelenül maradnak és ellehetetlenülnek, míg a nagy médiabirodalmak gyakorlatilag bekebelezhetik az egész online médiát. A SOPA alapján a főügyész az internetszolgáltatóknak előírhatja olyan oldalak blokkolását, sőt a keresőszolgálatokból való kivételét, amelyek szerinte megsértették a szerzői jogokat, és a letiltást a weboldal tulajdonosának csak igen nehézkesen és több lépcsőben sikerülhet megtámadnia - azt is úgy, hogy neki kell bizonyítania, hogy nem követett el jogtalanságot (röviden: az ártatlanság vélelme helyett a bűnösség vélelme). A PIPA pedig hivatalosan tulajdonképpen a külföldi megosztó szerverek ellen lép fel elég drasztikusan, valamint olyan szerverek ellen, amelyek nem lokalizálhatóak - ezekre IP-szám alapján továbbra is el lehet majd jutni, azonban a „domain name serverek” - amelyek az IP számokhoz hozzárendelik a jóval könnyebben megjegyezhető domain nevet (pl. jovonk.info) már blokkolják ezeket a domain-neveket. Ez a törvény több nagy cég (Facebook, Google stb.) ellenkezését is kiváltotta, míg a „tartalom-biznisz”: filmgyárak és terjesztők, zenei kiadók stb. támogatják.

Mindkét törvény legnagyobb veszélye a bennük rejlő lehetőségekben van. Míg a SOPA közvetlenül is irányulhat a nem éppen kormánypárti oldalak ellen, a PIPA ennél árnyaltabb, de a lényege ugyanaz. Hiába próbálják ezeket a törvényeket is a megszokott demokratikus cukormázba csomagolni, teljesen egyértelmű, hogy elsősorban a szólás szabadsága ellen irányulnak, nagyjából a „terrorizmus elleni háború” metódusát követve. Egyelőre mindkét törvény csak az USA-ban lesz érvényes, de az internet ilyen jellegű cenzúrája könnyen felnyithatja Pandora szelencéjét és több diktatúra ill. a diktatúra felé haladó rendszer is a maga képére formálhatja.

Az EU pedig, mint tudjuk, ilyen...

Kürti Balázs

A következő öt adatbázis segíthet, ha a nap folyamán valami angol nyelvű keresgélnivalónk akad: Encyclopedia Britannica Online, Scholarpedia, Infoplease, Citizendium, The Free Dictionary Encyclopedia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése