2012. január 18., szerda

Az európai álom ára

A Romániából érkező hírek egyre inkább a húsz évvel ezelőtti eseményeket idézik. Tömeges kormányellenes megmozdulások, vád az államfő ellen, hogy aláásta a gazdaságot. A szenvedélyek ugyanolyan izzása, mint két évtizeddel korábban.
Bukarestben és számos városban többen megsebesültek a zavargásokban. Így van ez Temesváron is, ahol 1989-ben rálőttek a tüntetőkre. A hírügynökségek megállapítják, hogy a fővárosban a tiltakozók koporsót vittek „Basescu- Ceausescu” felirattal. Le kellett rombolni a kommunista rendszert, belépni az Európai Unióba, hogy a hatalom megdöntésének szinte hasonló helyzetébe kerüljenek? „A románok az európai álomért fizetnek” – jelentette ki Szergej Markov, az orosz Politikai Kutatások Intézetének igazgatója.
- A romániai zavargásokra lehetett számítani. - Az EU-s országok a rendszerproblémái állnak a hátérben, miután nem a lehetőségeiknek megfelelően élnek. Ezért most az európaiaknak csökkenteniük kell a fogyasztást. Mégpedig különféle arányokban. Ha ez az arány Németország esetében 25 %, Franciaországnál pedig 35 %, akkor olyan országokban, mint Görögország és Románia 50-60 százalék. A görögök és románok esetében sok tekintetben hasonló a helyzet. Az emberek egyszerűen nem keresnek annyit, amennyi anyagi jólétük további biztosításához elég lenne.
A bukaresti hatóságok nincsenek irigylésre méltó helyzetben. Románia az Unió egyik legszegényebb országa. A múlt évben meghozott gazdaságmentési intézkedéseket végre kell hajtani, ehhez a programhoz kaptak az IMF-től és az EU-tól hitelt. A szakszervezetek által felszított kedélyű emberek pedig „szociáális népirtásról” beszélnek, és „Le Basescuval!” jelszó jegyében vonulnak az utcákra. A demokratikusan megválasztott elnök miért válthat ki ilyen dühöt? Szergej Markov véleménye:
- A tüntetők Basescut az ördöghöz hasonlítják. De higgyék el, őt nem fenyegeti Ceausescu sorsa. Basescu soha nem alkalmaz tömeges formában fegyvert saját népe ellen. Jellemének van kalandor vonása. Csak példaként említhetjük, hogy területi igényei vannak Ukrajnával szemben. Igaz, a régiós szomszédok maguk is benyújthatnák „számláikat” a román elnöknek.
Az orosz politológus meg van győződve, hogy a romániai belpolitikai helyzeten semmit sem változtatni az elnök lemondása vagy az előrehozott parlamenti választás. Meg kell érteni: az Európai Unió nem „fejős tehén”, ingyen nincsen semmi. Be lehet verni a boltok vitrinjeit, fel lehet gyújtani autókat: mindenképpen igen kemény takarékossággal és a megszokott dolgokról való lemondással kell fizetni az egységes Európához való tartozás álmáért.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése