2012. február 24., péntek

Újabb öngólra készül a nyugati pénzvilág

Iránt szándékozik megregulázni az a pénzügyi rendelkezés, amivel az iráni bankokat kizárnák a SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) rendszerből. Ez a rendszer az egész világra kiterjedő hálózat, európai központtal. Napi pénzforgalma 6 ezer milliárd dollár. Ennek a rendszernek 18 iráni bank a tagja, melyek évi 2 millió utalást intéztek ezen a rendszeren keresztül. Az USA sürgeti ennek befagyasztását, amely azt eredményezné, hogy Irán gyakorlatilag a világ egyetlen országával sem tud pénzügyi forgalmat bonyolítani.
Ennek a szankciónak újfent nem az iráni rendszer, hanem az iráni nép a célpontja. Csakhogy! Irán kizárásával könnyen lehet, hogy elkezdődik egy folyamat. Azok az országok, melyek Iránt elsődleges üzleti partnernek tekintik, pillanatok alatt találnak alternatív megoldásokat, és ahogy a Nyugattal szemben létrejött a BRICS országok gazdasági összefogása, úgy könnyen lehet, hogy ez vezetne el, egy nyugati bankrendszerrel szembeni keleti központú pénzügyi világhálózat felállításához. A Nyugat még egy hatalmas gazdasági pofont kapna, mivel a jelenlegi helyzetben e miatt a működő rendszer miatt, a Nyugattal szemben álló országok is rajtuk keresztül bonyolítják pénzforgalmunkat. Ha a jelenlegi rendszerben Venezuela Irántól vesz valamit, azt is ezen a rendszeren keresztül fizeti ki, tehát a pénzutalási jutalék a cionista bandáé. A saját rendszer létrehozásával a dollárról is lemondhatnak.
Ha a keleti országok ezt a pénzforgalmat kiveszik a Nyugat kezéből, az utóbbiak akár a kardjukba is dőlhetnek... A gyűlölettől elvakult okosok nem először szúrnák hasba saját magukat, az utóbbi időben sok ilyen elkapkodott lépésük volt. 
Egyelőre azonban hatalmas a sikerélmény, hogy végre kitaláltak valami nagyon elrettentőt, valami nagyon okosat és keményet. Mi meg akkor fogunk hasunkat fogva kacagni, mikor elkezdődik a kilincselés Kelet felé...
Kemény Gábor


Irán aranyban és nemzeti valutában is fogad el fizetséget az olajért cserébe


Mahmoud Bahmani, az Iráni Központi Bank vezetője kedden bejelentette, hogy Teherán készen áll az export olajért aranyban és nemzeti valutában is elfogadni a fizetséget a külföldi beszállítóktól. Irán a külkereskedelemben nem korlátozza magát a dollárra, minden ország dönthet úgy, hogy saját pénznemében fizet. Bahmani hozzátette, ha egy ország vagy szervezet fizikai aranyban akar fizetni, azt is megteheti közvetlenül az importolajért cserébe.
Az Egyesült Államok nemrég gazdasági szankciókat helyezett kilátásba minden olyan nemzetközi bank ellen (is), amely dollárt használt az Iránnal való üzletkötésekkor, ami nehéz helyzetbe hozta nemcsak a nemzetközi bankokat, de a rajtuk keresztül fizető országokat is. Erre válaszként jelentette be az iráni bank, hogy mostantól elfogadnak minden nemzeti valutát fizetségként.
Ez egyben azt is jelenti, hogy az iráni állam a gazdasági szanckiókra gazdasági ellentámadással válaszol: Irán valutatartalékai gyorsan növekedni fognak, ami lehetővé teszi az iráni gazdasági érdekeltségek terjeszkedését több olyan területen is, ami hosszú távon kifejezetten függő helyzetbe hozhatja az Egyesült Államok és Európa gazdaságát.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése