2012. március 6., kedd

Egy illegális háború – Francia mesterlövészek tizedelik az embereket Szíriában

Előző cikkünkben nyitva hagytuk a kérdést: miért lett olyan fontos hirtelen a szíriai beavatkozás? A választ természetesen nem a nyugati és hazai sajtóban találtuk meg, hanem kicsit keletebbre. A forrás egy régóta Damaszkuszban élő újságíró, Ankhara Kochneva.
A cikket az orosz Szabad Újság közölte, majd a hiteles tájékoztatás miatt sokan átvették. Nos, miért is olyan fontos, hogy elejét vegyék bármi áron annak, hogy Asszad csapatai egész Homsz városát felügyelet alá vonják? Mert nem sokkal ezelőtt a szíriai hadsereg egyik akciójában 300 francia, líbiai, katari idegenlégióst (zsoldost) kerítettek be. Az újságíró elmondta, hogy Homsz városágban a mesterlövészek kivétel nélkül francia katonák, akik mindenre és mindenkire lőnek, legyen az jármű, katona, civil, vagy gyerek. Volt olyan nap, hogy 15 katonát lőttek le a harcok alatt. Eddig összesen nagyjából 150 idegen katonát ejtett fogságba a szíriai hadsereg.
Miért nem hozzák ezt nyilvánosságra?
Mert jelenleg Asszad kezében ez az egyik legnagyobb diplomáciai fegyver. Ez egy titkos alku tárgya lehet. A hadsereg egyre jobb pozícióból harcol, a zsoldosok helyzete pedig egyre reménytelenebb. A Vöröskereszt nem véletlenül próbálta kieszközölni, hogy bejuthasson katonai kísérettel, mert fontos lett volna lőszert és ételt juttatni a zsoldosaiknak. Asszad csak a felügyelet alá vont városrészekbe engedi be őket, erős katonai kísérettel. A hadsereg szó szerint vadászik az idegen katonákra. Nagyon nehéz  a hadsereg helyzete, mert élve kell elfogni őket, ami sokkal nehezebb, mint lelövöldözni. Homszban kizárólag ilyen idegenek harcolnak, szíriait alig találni közöttük.
Ezek nem csak kiképzők és tanácsadók?
Nem. A legtöbben részt vesznek a harcokban. Az idegen kormányok úgy akarják feltüntetni, hogy Homsz az ellenállás központja. Ezzel szemben, itt nincs másról szó, mint hogy  a Nyugat rászabadított a városra 5-10 ezer banditát, zsoldosok segítségével. Ezek ölnek, pusztítanak amerre járnak, nőket erőszakolnak. Többen közöttük mint kiderült, ejtőernyős különleges alakulatok katonája, és mesterlövészek. Aki tehette, elmenekült a városból. Csak azokon a területeken tudnak visszatérni otthonaikba, ahol már a hadsereg felügyeli a rendet. Ugyanis a mesterlövészek valóban mindenkire lőttek, nőkre gyerekere is. Becsléseik szerint nagyjából 2000 fegyveres lehet még a városban.
Homsz az új Bengázi lehet?
Semmiképpen. Itt ugyanis nincs lakossági támogatás. Az, hogy becsempésznek és összevonnak az országban pár ezer zsoldost, és azok ölnek és pusztítanak, az nem ellenállási központ. Semmilyen mértékű lakossági támogatás nincs ezek mögött. Semmi egyéb, mint a nemzetközi porondon ordítanak, hogy felhívják magukra a figyelmet. Látható, hogy Homszban kudarcot vallottak. Nem volt nehéz dolguk ide csődíteni idegeneket, Törökország, Irak, Libanon felől a határ olyan mintha nem is lenne. Most viszont bajban vannak.
Miért nincs támogatása a szabadságharcnak?
Mert nem szabadságharc. A felesleges gyilkolás nem az. És Asszad rendszere egy stabil rendszer. Szíriában az emberek látják Líbia esetét, és félnek attól, hogy arra a sorsra jutnak, így semmi nem maradt a zsoldosok mögött. A kurdokat sem tudják fellázítani, mert a törökök olyan brutalitással irtják a kurdokat Törökországban, hogy semmiképpen sem fognak a NATO mellé állni. Sőt. Ha Asszad igazi bosszút akarna most állni, akkor elkezdene fegyvert eladni a törökországi kurdoknak. Törökországban pillanatok alatt kitörne a belháború. A drúzok kitartanak, mert Asszad igen nagy szabadságot biztosított nekik és jobban élnek itt, mintha Izraelben élnének. Az alaviták szintúgy kitartanak a jelenlegi rendszer mellett, mert Asszad biztosítja számunkra a szabadságot a vallásukban. A Szíriai Nemzeti Tanács bukásra van ítélve, külföldről próbál okoskodni, de nem lát bele a helyzetbe, fogalma sincs, mi van az országban. Azt hiszik Szíria hadsereg gyenge. De nem az. Nem megosztható, mint Líbia a törzsi ellentétek miatt. Katarnak nagyon jól kiképzett elit alakulatai vannak, de a szír elit alakulatok zsebre vágják őket. Ha Katar idedugja az orrát, elmondhatjuk, hogy az egér is kibújt az egérlyukból. Azt nem képesek felfogni, hogy ha a szír nép meg akarja buktatni Asszadot, akkor megteszi, Nem kell ahhoz sem francia, sem német, angol, vagy amerikai beleokoskodás.
Mi lesz a diplomáciai hatása a francia katonák ügyének?
Igazából semmi. Sarkozy elbukja a választásokat és ennyi. Az idegenlégiósok egyszerű ágyútöltelékek. Ha túlélik, kapnak állampolgárságot, ha nem, akkor hol zavarja az a franciákat?
svpressa.ru / Jövőnk.info
Jövönk.info megjegyzés: Tehát ezért lett olyan sürgős, hogy mielőbb cselekedjenek, mert pár hét és nem már lesz kinek segíteni. Elfogynak az idegen zsoldosok, fogságba esnek, és újabb ilyen akciót megszervezni már nincs mód, nincs rá sem lakossági támogatás, sem lehetőség. Asszadnak pedig már most több száz idegen katona van a kezében, tárgyalási alapnak. A Szíriában kirobbantott felforgatásnak nincs társadalmi támogatottsága, nem tudott kiteljesedni és átterjedni már területekre. Be vannak szorítva, és az utánpótlás hiánya miatt a napjaik meg vannak számlálva. Mellesleg a szíriai események hátterét már hónapokkal korábban megírtuk, így rendszeres olvasónk számára az újabb hírek semmilyen meglepő újdonságot nem jelentenek. A fenti interjú-részletet az eddig híreink hiteles alátámasztása céljából vettük át.

Megkezdődtek az evakuálások Szíriából

Több ország, köztük Kína, az Egyesült Államok, Spanyolország evakuálni kezdte polgárait Szíriából. Akkor, amikor látszólag már Homsz városában csendesedni kezdene a helyzet, és a hadsereg az egész várost felügyelete alá vonja, hirtelen több ország bejelenti, hogy evakuálja az ott tartózkodó embereit.
Könnyen elképzelhető, hisz Líbia esetében is ez volt a folyamat, hogy az evakuálások után nemsokkal megkezdődött az ország bombázása. Lehet hasonló lenne a forgatókönyv? Mindazonáltal ha Kína tud valami biztos információt, miért nem jelzi a világ felé? Obama éppen a napokban jelentette ki, hogy nem készülnek Szíria ellen, mert a folyamatok már beindultak, amelynek a végén Asszadnak úgyis mennie kell. Irán atomprogramja sokkal fontosabb kérdés. Az ENSZ beadványban már nem szerepel a katonai akció. Az egész csak hazugság és terelés volt? Ezektől minden kitelik.
Mindenesetre az evakuálás nem jó jel. A szíriai légvédelem elkezdhet készülődni, valószínűleg lesz elég dolguk rövidesen. Ezek szerint a lázadók még annál is rosszabbul állnak, mint amit sejteni lehetett eddig. Az, hogy nem sikerül megtörni az állam rendjét, és a hatalmas pénzek ellenére képtelenek egy hídfőállást létrehozni egész Szíriában, könnyen lehet, hogy egy ilyen lépésre sarkallja őket. Szíria és Irán kapcsolata túl erős a térségben, egyszerre nem lehet elbánni velük. muszáj külön-külön, és először a gyengébbet. A két ország közül Irán az erősebb.
Ezekben a napokban rendezik Kairóban a szíriai ügyekkel kapcsolatos tanácskozást, ahol valamennyi nagyhatalom, és a környék érintett országai részt vesznek. Az oroszok és kínaiak által megvétózott ENSZ határozat után, a zsidók minden vonalon tovább próbálkoznak. Az USA meghívta az orosz külügy képviselőit Washingtonba, hogy rávegye őket, Oroszország írja alá az ENSZ határozatot. Némileg módosították, de az orosz külügy nem írta alá, mondván az abban hozott engedmények olyan minimálisak, hogy azokkal foglalkozni sem érdemes. "Ez még jelentős átdolgozást igényel" - mondta Gennagyij Gatilov orosz külügyminiszter helyettes. A mostani kairói tárgyalás azonban sokkal súlyosabbnak ígérkezik.
Szergej Lavrov, aki Oroszországot képviseli, előre kijelentette: semmiben sem fognak eltérni az eredeti feltételeiktől. Elvi kérdésekben nem tudnak szót érteni a másik oldallal. "Az Arab Liga és az USA stratégiailag ugyanaz" - jelentette ki a külügyminiszter. Ezt Lavrov biztosan jelenthette ki, hiszen miközben az Arab Liga Bagdadban értekezett arról, melyik arab állam képviselje őket Kairóban, az Arab Liga küldöttsége Moszkvában tárgyalt - minden eredmény nélkül. Az ENSZ főtitkárának helyettese pedig két napja Damaszkuszban tárgyal humanitárius ügyek miatt. El akarja érni, hogy a Vöröskeresztet engedjék be a még nem felügyelt városrészekbe is Homsz területén.
Meglehetősen nagy a baj a szíriai akciójukkal, hogy ennyire felgyorsultak a diplomáciai próbálkozások. Vajon mit rejt Homsz még ellenőrizetlen része, amit nem tudtak kimenteni, vagy eltüntetni, és azért kapkodnak ennyire, nehogy kiderüljön? Olyannyira, hogy elképzelhető lenne egy nyílt katonai agresszió, mindenféle politikai fedezet nélkül? Mit takarnak ott ennyire, nehogy kiderüljön?
Tökéletesen tisztában vannak azzal is, hogy ha Homsz elesik, egy újabb központ létrehozása újabb milliárdokba, és hónapokba telhet. Arra meg talán nincs idő? Irán miatt?
Mindenesetre hatalmas diplomáciai harc zajlik éppen a két szuperhatalom között, ami könnyen lehet nemsokára az asztalok helyett földön-égen fog zajlani.
Rövidesen megpróbálunk erre is választ keresni, és eddig elhallgatott híreket osztunk meg olvasóinkkal.
Kemény Gábor

Újabb franciák szíriai fogságban


Újabb 12 katona, most azonban 12 tiszt esett szíriai fogságba a homszi harcok során. Előzőleg 19 katona (egyes hírekben ügynök) esett fogságba. Akkor Alain Juppé francia külügyminiszter több vonalat próbált megmozgatni, valamint a damaszkuszi nagykövet is azonnal visszatért Szíriába, de a katonákat nem sikerült kiszabadítani. Ezek után Franciaország bejelentette, hogy teljesen megszakít minden diplomáciai kapcsolatot a szír vezetéssel.
Most 12 francia tisztet ejtettek fogságba a szír katonák. A francia kormány ugyan továbbra is tagadja, hogy katonái lennének Szíria területen, de a foglyok egyértelműen bevallották melyik ország küldte őket. Már csak a francia kormány magyarázkodására várnak. Elhangzott ugyan egy utalás, miszerint újságírókat kellett volna kimenteniük, de ezt többek cáfolták. A kimenekült újságírók közül többen is jelezték, semmiféle segítséget nem kaptak külföldi katonáktól.
Eközben egyre több újság veszi elő a lehetséges USA invázió forgatókönyvét. Mivel Obama 2011 májusában kijelentette, hogy milliárdokat adnak egyes országok ellenzékének felépítésére, az ellenállás finanszírozására, ebből tudható, hogy a szíriai fegyveres csoportokat miből szerelik fel és képezik ki. Azonban Líbiával ellentétben itt nem sikerült egyetlen hídfőt sem kiépíteni. A líbiai forgatókönyv ismeretében sokkal gyorsabban reagáltak mind a szíriai kormány, mind a vele szövetséges országok.
Konkrét hírek vannak arról, hogy a szomszédos Jordánia és Szíria határaihoz nagyobb létszámú amerikai csapatokat helyeztek át. Az amerikai média parancsot kapott rá, hogy cenzúrázza ezeket a híreket, de más forrásokból napvilágra kerültek. Szintén kiszivárgott olyan információ, miszerint Törökországban Hakkari városában képezik tavaly májusa óta a Szíriába szánt külföldi zsoldosokat. A hír szerint 10 000 zsoldosról van szó.
Az ENSZ legújabb beadványa, mely a szíriai rendezésre vonatkozik, orosz követelésére már nem tartalmazza sem a katonai megoldást, sem Asszad elnök elmozdítását, sem a fegyverszállítás leállítását. Viszont követeli a demokratikus átalakulások biztosítását. A vicc az, hogy mindezt az Arab Liga jelentései alapján, amely államokban legtöbbször súlyosan sértik az emberi jogokat, monarchikus állapotok uralkodnak, sőt, nemrégiben még tüntetőket lőttek le. A követelésük erkölcsi és jogi alapja tehát mindössze annyi, hogy az Egyesült Államok szócsöveiként lépnek föl.
Nyugati szakértők úgy nyilatkoztak, az orosz fél követelésére kivett részek miatt ez a határozat az ég világon semmit nem fog érni. A katonai készülődés viszont egyértelmű. Lesz-e bármilyen kis ok, amit a közvélemény elfogadna egy ilyen lépésre? Az elmúlt napok történései alapján nem valószínű, sőt egyre inkább úgy tűnik, hogy ha katonai akcióra kerül sor, nincs mivel megindokolni az agressziót.
Mindezek mellett azonban egy valamit szeretnénk tudatni az olvasóval. Ha bibliai oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor bizonyos Armageddon előtti jelek már beteljesedtek. A Megiddo mezején lezajló hatalmas összecsapás a sátáni erők, és a világosság harcosai között éppen ezen a vidéken kell hogy megtörténjen. Az Armageddon helyszínéül ugyanis Megiddo dombjai vannak megjelölve, amely egy terület Jeruzsálemtől északra, nagyjából 100 kilométerre. Ahol összegyűlnek a sötétség katonái a világ minden tájáról, szembe velük a világosság erői szintén a világ minden tájáról. Kína és Oroszország már áttételesen jelezte, hogy nem fogják hagyni Szíria megszállását. Irán szintén katonai segítséget nyújt, Venezuela pedig üzemanyagot szállít a szíriai kormány részére. Ki tudja? - Talán itt fog eldőlni az elkövetkező ezer év? És tán az is lehet, hogy éppen ennek tudatától félnek annyira? Mert láthatóan sokkal bizonytalanabbul lépkednek, mint Irak, Afganisztán, Líbia, vagy Irán ügyeivel kapcsolatban.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése