2012. március 11., vasárnap

Gyűlöletbeszéddel gyanúsítja meg a katolikusokat egy New York Times-hirdetés

Vagy születésszabályozási reform, vagy vissza a sötét időkbe – írja a New York Timesban egy szekularista csoport hirdetése, nekiszegezve a kérdést a katolikusoknak: „a nőket és az ő jogaikat választjátok, vagy a püspököket”? „Melyik oldalon álltok?”

A szójáték a magyarban visszaadhatatlan: „Do you choose women and their rights, or Bishops and their wrongs?” A wisconzini Madisonban székelő he Madison, Wisconsin-based Freedom from Religion Foundation csoportja felszólította katolikusok, hogy hagyják el az egyházat és válasszák Obama egészségügyi biztosítási reformját. A szekuralista csoport szerint az amerikai püspökök „háborút hirdettek a nők jogai ellen” – írja  CNA, az egyház elutasítását pedig „gyűlöletbeszédnek” nevezik.

A hirdetők szerint, aki üzenetét a Nyílt levél a liberális és névleges katolikuskoz" címmel látta el, a katolikus egyház a mostani Obamával folytatott vitájában azért csatázik, hogy megtagadhassa a születésszabályozás eszközeit a nem katolikusoktól.
Barack Obama február 10-én jelentette be, hogy módosítják a január 20-i, széleskörű, éles tiltakozást kiváltó rendelkezést, amely minden munkáltatót, így az egyháziakat is kötelezte arra, hogy hozzájáruljanak alkalmazottaik egészségügyi biztosításához, ami magában foglalja a fogamzásgátlást, sterilizációt és az abortuszt is. Ez a kötelezvény nem vonatkozik a vallásos intézményekre, de azokra igen, amelyek nem csak a fenntartó egyház híveit szolgálják ki, tehát a katolikus iskolákra, kórházakra igen. A rendelkezés ellen tiltakoztak a püspökök egyenként és egységesen is, valamint számos újság és vallásos szervezet.
A február 10-én, pénteken bejelentett, kompromisszumos elnöki tervezet lehetővé tenné a fogamzásgátláshoz való hozzájutást azoknak az egyházi alkalmazottaknak, akik ezt szeretnék. A javaslat szerint az egyházi kötődésű kórházak és egyetemek nem lennének arra kötelezhetők, hogy a dolgozóik után fizetendő egészségügyi hozzájárulásukba az elveikkel ellentétes szolgáltatásokat is belevegyék. Ehelyett a biztosítótársaságokat utasítanák, hogy mindenféle felár nélkül garantálják azoknak a nőknek a fogamzásgátlás lehetőségét, akik egyházi intézményekben dolgoznak.
Ez azonban még mindig sérti az amerikai alkotmány első kiegészítéseként deklarált vallásszabadságot, mivel ugyanúgy minden intézmény köteles hozzájárulni alkalmazottai biztosításához, és minden biztosító köteles befoglalni a biztosításba a sterilizációt, fogamzásgátlást, abortuszhatású tablettát. Azaz a kompromisszum csak látszólagos.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése