2012. március 24., szombat

Minszk végleg kirúgja az EU követeket?

A Fehéroroszország ellen bevezetett szankciók hatására Lukasenko elnök felszólította Lengyelország és az EU nagyköveteit, hogy térjenek haza, és egyeztessenek a szankciók ügyében. Rövid értetlenkedés után Minszk nyomatékosította azon igényét, hogy a nagykövetek hagyják el az országot, és beszéljék át, valóban fontos-e a szankciók meghozatala.
A nagykövetek távozása után az EU újabb szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben. Mindennek csak annyi az oka, hogy Minszk nem az EU-tól, hanem Oroszországtól vett fel hitelt, ugyanis az EU átmenetileg nem tudott annyi pénzt rendelkezésre bocsájtani (akkor zajlott legdurvábban a görög mizéria - aminek azóta sincs vége). Mivel Minszknek nagyon sürgősen pénzre volt szüksége, elfogadta az orosz felajánlást. Ezek után már az EU számára Minszk támadási célpont lett. Megpróbálják megszorítani Lukasenkót, amivel csak annyit érnek el, hogy teljesen Moszkva körébe tolják Fehéroroszországot.
Az újabb szankciók bevezetésével Lukasenko elnök kijelentette: semmi szükségünk olyan országok nagyköveteire, akik a szankciók bővítése mellett szavaztak (no és maga az EU nagykövetre sincs). Amennyiben Putyin újra hatalomra kerülésével Minszk megfelelő szövetséget tud kialakítani Moszkvával, semmi szüksége sem lesz az EU bohócaira. Sőt! Sokkal stabilabb és jobb gazdasága lesz, mint lehetne az EU-n belül. A nagyköveteik pedig maradjanak otthon, nem fognak hiányozni Fehéroroszországban.
Minszk jól politizál, csak támogatni tudjuk Lukasenko elnököt.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése