2012. március 24., szombat

VIII. kerületi kórkép

A jelen rendszer romboló társadalompolitikájának következményeivel szerte az országban szembesülhetünk. Budapest VIII. kerületében az ebből fakadó problémák mind fellelhetőek. Nézzünk csak meg, egy párat ezek közül.
A kerületben lévő rendőrök létszáma meglehetősen kevés, közel sem elegendő. Néha látni 1-2 rendőrautót elhaladni, hogy a látszat megmaradjon. A rendőrség tevékenységi jogkörét olyan mértékben korlátozták, hogy nem tudnak megfelelően fellépni a bűnözés ellen. A rendőrség tönkre lett téve, működésképtelenné vált, tényleges feladatát ellátni nem tudja. Igazságszolgáltatásnak elrettentő ereje nincs a bűnözők számára, mivel nincsen valódi igazságszolgáltatás. A bűncselekményekre kiszabott ítéletek, felháborítóan enyhék, a luxusbörtönökben eltölött idő, a legtöbb bűnözőt nem riasztja el az újbóli bűntettektől. Mindennek következtében a kerületben hatalmas méreteket öltött a bűnözés. A kábítószer-kereskedelemtől a rendszeres gyilkosságokig a bűncselekmények minden létező formája virágzik a környéken. Az elkövetők nagy része pedig a helyi cigány lakosság soraiból kerül ki.
Közbiztonság nincsen, a jelenlévő cigány-bandák miatt a kerület egyes részein az utcára lépés is egyenlő az életveszéllyel, kifejezetten az éjjeli órákban. A helyi közoktatási intézményekben a helyzet katasztrofális. Az itt tanuló, lassan kisebbségben lévő magyar diákok testi épsége állandó veszélynek van kitéve (arról nem beszélve, hogy tanároké is). Az itt nyíló kis üzletek nagy része halálra van ítélve, a rablások ezekben rendszeresek, ezért gyakran egyszerűen bezárnak, vagy becsődölnek, tovább rontva ezzel az amúgy is nagy mértékű munkanélküliséget. Egyre több bevándorlót lehet felfedezni, a különböző afrikai és ázsiai népek közül. Szerencsénkre velük ritkábban akadnak problémák. Gyakori jelenség, hogy az itt lakó magyar fiatalok hasonulnak a cigányokhoz, csatlakoznak a cigánybandákhoz, és bűnözővé válnak. Ennek a jelenségnek az egyik következménye az egyre gyakoribb cigány-magyar házasság.
Az életszínvonal átlagon aluli, és egyre csak romlik. A lakóházak romosak, omladoznak, van ahol egyenesen életveszélyesek. Felújítani ezeket nincs pénz. Ugyanezen ok miatt a lerombolt lakóházak helyére, gyakran semmit sem építenek. Ezek a területek, a környéki cigányok szemétdombjává válnak. Szintén pénzügyi okok miatt rengeteg félbemaradt építkezéssel találkozhatunk. Az egész kerület egy pusztulófélben lévő város képét tárja elénk. A helyzetet az úgynevezett „fejlődő” országokéhoz lehet hasonlítani, de itt visszafejlődés történik.
Az egészségügyi dolgozók hiánya miatt a rendelőkben akár több órás várakozásra is számíthat az ember. A környéken lakók szabályosan versenyeznek egymással, 10-20 perccel rendelési idő előtt megjelennek, hogy kevesebbet kelljen várniuk.
A kerületben szabadidős tevékenységekre lehetőség nincs. Sem a lehetőség, sem a körülmények nincsenek meg hozzá. A parkok, játszóterek nagy része üres és romos. Többnyire az ide csoportosuló cigánybandák miatt. Aki teheti, a környéktől minél távolabb próbálja meg eltölteni szabadidejét.
A jelenlegi helyzetből a pártok próbálnak minél több hasznot húzni, beleépítve a „programjaikba” a rendteremtést a kerületben, ami részükről, a választások után pár látszatintézkedésben ki is merül.
Ami itt fel lett sorolva, az csak töredéke a jelen lévő problémáknak. Amit látunk ezek alapján: bűnözés, szegénység, nyomor, pusztulás... nem csak ebben a kerületben, hanem országszerte, már most. Ami még jön, annak a mostani helyzet csak árnyéka, és mindenhova el fog érni. A jelenlegi rendszer nem képes ezeket a problémákat megszüntetni, mert magából a rendszerből fakadnak ezek. Magát a jelenlegi rendszert kell megszüntetni, hogy ezek a problémák megszűnjenek. Más megoldás nincs, a kérdés csak az, hajlandóak-e az emberek ezért tenni is valamit? Akik igen... azok tudják hol a helyük.
Nagy Attila

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése